MEKANE KAO DUŠA: KROFNE IZ RERNE PUNJENE ČOKOLADOM

Prema tradicionalnom receptu krofne se prže u dubokom ulju, a kako bi izbjegli višak masnoće, neki preferiraju zdraviju verziju koja se vrlo lako priprema u rerni.

Za razliku od običnih, nisu toliko masne i teške za želudac.

Izrazito su praktične za pripremu zato što cijeli posao pečenja odradi rerna, pa ne morate stajati nad njima i okretati ih u ulju.

Prozračne i mekane krofne najbolje su kad su tople, a okusom zaista podsjećaju na one napravljene prema tradicionalnoj recepturi.

Krofne iz rerne idealan su izbor za one koje žele laganiju verziju ove omiljene poslastice.

Sastojci

500 g glatkog brašna

20 g svježeg kvasca

3 kašike šećera

1/3 kašike soli

200 ml toplog mlijeka

naribana korica pola limuna

jedan vanilin šećer

2 žumanjka

10 dag otopljenog maslaca

čokoladni namaz za punjenje

žumanjak za premazivanje

šećer u prahu za posipanje

Priprema

U 100 ml toplog mlijeka izmrvite kocku kvasca i dodajte kašiku šećera te pustite da se kvasac diže na toplom.

U veću zdjelu dodajte brašno u kojem napravite malo udubljenje i stavite dignuti kvasac, šećer, vanilin šećer, žumanjke, naribanu koricu limuna, sol i postupno sipajte tekući dio smjese (preostalih 100 ml toplog mlijeka i otopljeni maslac).

Sve zajedno lagano pomiješajte.

Tijesto je najbolje prvo obrađivati spiralnim nastavcima miksera dok se ne počne odvajati od zdjele pa nastaviti mijesiti rukama na radnoj površini.

Kad osjetite pod prstima da je tijesto kompaktno, ostavite ga da odmara i diže se sat vremena.

Nakon dizanja tijesto premijesite, izvaljajte i odrežite na 12 malih dijelova, koje ćete potom oblikovati u malene kuglice pa napuniti čokoladom.

Napravljene kuglice stavite na tepsiju obloženu papirom za pečenje i svaku malo spljoštite kako biste dobili oblik krofne.

Pokrijte ih i ostavite da se odmaraju 40 minuta.

Kad se krofne dignu, premažite ih žumanjkom i stavite u pećnicu ugrijanu na 180 stepeni 15 do 20 minuta, sve dok ne porumene.

Nakon što su krofne pečene, pospite ih šećerom u prahu, piše Zadovoljna.hr.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

IZETBEGOVIĆ O KONAKOVIĆU: ČOVJEK KOJI JE PRODAO INTERES VLASTITOG NARODA NE...

0
Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović za Hayat je sinoć komentirao i nedavni sastanak Bošnjaka iz regiona koji je predsjednik NIP-a Elmedin Konaković sazvao u Sarajevu.