Mekane, pahuljaste, lagane i prozračne, ove palačinke jednostavno se tope u ustima, a odmah ćete iz prepoznati po izgledu. Iako se za njihovu pripremu koriste slični sastojci kao za američke palačinke, sufle palačinke razlikuju se po nekoliko detalja.
Prvo, njihova pahuljasta tekstura dobija se odvajanjem žumanaca od bjelanaca. Bjelanca se zasebno mute u čvrsti snijeg, a zatim se pažljivo dodaju ostatku smjese. Izrazito su pahuljaste jer mjehurići vazduha zadržavaju njihov oblik iznutra, a rezultat je nevjerovatno prozračna tekstura, poput suflea.
Druga stvar na koju morate obratiti pažnju je način na koji ih pečete. Tava mora biti ravnomjerno zagrijana i ne previše vruća. Peći ćete ih duže nego obične palačinke kako se ne bi samo ispekle spolja, a unutra ostale žive. Trik za savršene sufle palačinke je da ih odmah poklopite s poklopcem, a kad je jedna strana pečena, okrenete na drugu i ponovo ih poklopite dok tijesto ne bude ravnomjerno pečeno.
Sufle palačinke možete poslužiti s različitim sosovima i prelivima, od čokoladnog, raznog voća do sladoleda i fila po želji. A za dodatni tvist, poslužite ih u obliku burgera!
Sufle palačinka burger možete vrlo jednostavno napraviti kod kuće jer se on sastoji od dvije sufle palačinke između kojih možete staviti što god poželite. Jednostavno – ispecite sufle palačinke, na jednu stavite nadjev i poklopite s drugom palačinkom.
Sastojci:
4 bjelanca
2 žumanca
1/4 šolje mlijeka
2 kašičice ekstrakta vanile
6 kašika brašna
1 kašika praška za pecivo
5 kašika šećera
Priprema:
Prvo odvojite bjelanca od žumanca. Posudu u kojoj su bjelanca stavite u frižider na 15 minuta. U međuvremenu, u posudu sa žumancima dodajte mlijeko i vanilu, umutite kašikom, a zatim dodajte brašno i prašak za pecivo. Mutite kašikom dok se ne sjedini, ali nemojte pretjerati. Bjelanca istucite dok ne postanu prozirno bijela. Zatim postepeno dodajte šećer i mutite dok ne dobijete čvrsti snijeg. Polako dodajte bjelanca u smjesu sa žumancima i lagano promiješajte.
Zamastite tavu, zagrijte ga onako kako smo gore opisali i ispecite palačinku po palačinku.
Prijatno!