Godinama je molim za recept za njene mekike punjene kiselim kupusom, i konačno je pristala da ga podijeli sa mnom, napisala je ona i dodala: “Ja ga sada dijelim sa vama!“.
Sastojci:
800 grama brašna,
420 mililitara vode,
12 grama kvasca,
pola kašičice soli.
Za prilog:
500 grama kiselog kupusa,
glavica crnog luka,
malo peršuna,
malo bibera po želji.
Priprema:
Kvasac rastvorite u malo vode i ostavite da naraste.
U vangli izmješajte brašno i vodu, pa dodajte nadošli kvasac i so. Ostavite da tijesto raste, a u međuvremenu isjeckajte crni luk i kupus, pa ih kratko propržite na ulju. Dodajte peršun i biber, pa lagano dinstajte još nekoliko minuta.
Kad tijesto fino naraste, premjesite pa kidajte loptice i razvijajte ih između dlanova. Prstima ili kašikom uzimajte malo potrebnih sastojaka, stavite na tijesto pa preklopite i spojite ivice.
Stavite ulje da se grije i istovremeno spuštajte mekike da se kratko prže sa obje strane, dok istovremeno pripremate sljedeće.
Uživajte u odličnom ukusu punjenih mekika i nevjerovatnom mirisu koji će se raširiti kroz cijelu kuću!