MERKEL SE OBRATILA JAVNOSTI NAKON UVOĐENJA LOCKDOWNA: MORAMO DJELOVATI ODMAH

Njemačka kancelarka Angela Merkel obratila se njemačkoj javnosti nakon što je na sastanku s premijerima saveznih država dogovorila lockdown koji na snagu stupa u ponedjeljak 2. novembra.

  • Ove se odluke donose u vrlo ozbiljnoj situaciji. Osim broja infekcija udvostručen je i broj ljudi na respiratorima. Moramo djelovati odmah, rekla je Merkel na početku presice.
  • Najvažniji alat je praćenje kontakata. No zdravstvene vlasti su sada na rubu toga da mogu garantovati da će se vršiti to praćenje. Postoji opasnost od gubitka kontrole. Zato su nam potrebni nacionalni napori u novembru, rekla je.
  • Odluke o aktivnostima koje nisu esencijalne moraju biti stroge kako bi vrtići, škole i drugi bitni objekti javnog života ostali otvoreni, dodaje.
  • Kafići, klubovi i restorani će biti zatvoreni, rekla je Merkel dodavši da se zatvaraju i kulturne ustanove te turističke djelatnosti. Najavila je “veliku injekciju za segmente ekonomije koji će biti zatvoreni. Riječ je o 10 milijardi eura.

Prema novim rigoroznim mjerama koje na snagu stupaju u ponedjeljak, bit će moguće javno okupljanje maksimalno deset osoba iz najviše dva kućanstva, javljaju njemački mediji pozivajući se na učesnike sastanka njemačke vlade i premijera saveznih pokrajina.

Restorani i kafići bi također trebali biti zatvoreni za goste uz mogućnost dostave hrane i pića. Izuzetak su kantine. Ova mjera bi trebala trajati čitav novembar.

Trgovine će ostati otvorene, no s ograničenjem jednog kupca na 10 metara kvadratnih, a restorani će isporučivati hranu samo za dostavu.

Na utakmicama Bundeslige neće biti dozvoljena publika, što je također mjera koja bi trebala trajati cijeli novembar.

Škole i vrtići ostaju otvoreni.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE