MESIĆ: BIH SE NIJE PODIJELILA U RATU, KO MISLI DA ĆE SE PODIJELITI NEKAKVIM PORUKAMA

Stjepan Mesić, bivši predsjednik Republike Hrvatske, u Danu uživo na N1, je komentarisao skoru posjetu BiH Zorana Milanovića, predsjednika Hrvatske, ali i izjave Aleksandra Vulina, ministra unutrašnjih poslova Srbije, koje su posljednjih dana u fokusu javnosti.

Komentarišući zbog čega je BiH konstantno u fokusu Hrvatske i Srbije, kazao je:

  • Ako šef jedne države komunicira sa BiH onda je to na bh. strani Predsjedništvo BiH i treba jednom glasno i jasno reći –   Komšić ne predstavlja Hrvate, Džaferović ne predstavlja Bošnjake, a Dodik ne predstavlje Srbe, oni predstavljaju BiH. Kada je BiH u pitanju, onda se mora komunicirati sa Predsjedništvom BiH. U Beogradu primaju Dodika kao da je on predstavnik Srba, on nije predstavnik Srba, on je samo član Predsjedništva.

Adresa je Predsjedništvo BiH

Komentarisao je Milanovićevu posjetu BiH i njegovu izjavu gdje je rekao da to nije njegov službeni nego radni posjeti.

  • Kada sam ja bio predsjednik, za mene je adresa bila Predsjedništvo BiH bez obzira s kim se ja u tom Predsjedništvu slagao ili ne. Svakako da se može posjećivati i druge dijelove države, ali ne može se zaobići ono što je za tebe adresa, a to je za Vladu Vlada, a za predsjednika Predsjedništvo – istaknuo je.

Rekao je i da je na njegovom mjestu, da bi došao taj dan u Potočare, jer je to najveći zločin poslije Drugog svjetskog rata.

  • Smatram da oni koji su organizirali posjetu predsjednika, morali su o tome voditi računa – dodao je.

Kulturni korpus

Istaknuo je da se ne treba vraćati na politiku Franje Tuđmana i Slobodana Miloševića.

  • BiH se nije podijelila u vrijeme užasnog rata, genocida i zločina, pa ko misli da se može podijeliti nekakvim porukama – naglasio je.

O izjavama Vulina i “srpskom svetu”?

  • To što on naglašava o jedinstvu srpskog svijeta, pa to se jedinstvo može ostvariti samo i jedino u ujedinjenoj Evropi, kada ćemo otvoriti sve svoje granice i kada će svaki nacionalni korpus imati mogućnosti za razvoj, taj, da kažemo kulturni korpus, biće daleko moćniji, bez obzira što ćemo imati različite države, ali ćemo imati otvorene granice – kazao je Mesić.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE