MESIĆ ZA HAYAT.BA: INZKO JE NAPRAVIO VELIKU STVAR, UVIJEK JE JASNO SLAO PORUKE O DODIKU I ČOVIĆU KAO RAZBIJAČIMA BIH

Bivši predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić komentirao je za Hayat.ba današnju odluku još uvijek aktuelnog visokog predstavnika u našoj zemlji Valentina Inzka koji je, podsjećamo, nametnuo zakon o zabrani negiranja genocida u Bosni i Hercegovini.

Mesić nam je kazao da je ovu odluku očekivao i ranije.

  • Ne možemo zbog toga okriviti Valentina Inzka jer on nije imao dovoljno podrške ni svoje zemlje koja ga je angažirala niti međunarodne zajednice. On je jako dobro vodio svoj posao, davao je svoje mišljenje i tumačio međunarodnu politiku na pravi način, ali je i prenosio međunarodnoj zajednici i svijetu i šta se događa u BiH – kaže nam Mesić na početku.

Dodaje da je Inzko bio vrlo nezadovoljan razbijačima BiH, a to su Milorad Dodik i Dragan Čović.

  • O tome je jasno govorio i slao poruke, ali tu nije bilo odraza. Na jednoj strani ste imali Srbiju, koja je tvrdila, a tvrdi i danas, da je za cjelovitu, jedinstvenu BiH, da je za njen teritorijalni integritet, a na drugom kažu da u svemu podržavaju Milorada Dodika, koji kaže da ne priznaje BiH. A Čović dolazi u Hrvatksu, tu ga miluju, daju mu doktorske titule, a on je isto na riječima za cjelovitu BiH, ali sa Dodikom šuruje, i sa njim ima zajedničke planove. Zajedno slave dan RS, koji je Ustavni sud BiH zabranio, jer to je dan kada počinje razaranje Bosne i Hercegovine. Dakle to su dva razbijača, a u tom smislu je Inzko sasvim jasno davao svoje stavove – poručuje Mesić.

Ističe da je sada učinio nešto zbog čega mu treba čestitati.

  • Ja očekujem da će ovo biti orijentir i za Christiana Schmidta, koji sada ima otvorene ruke. Naime, ako se usvoji, a nadam se da će biti usvojena ta zakonska regulativa, očekujem jedno ozdravljenje Bosne i Hercegovine. Oni koji danas slave ratne zločince, oni koji ne priznaju genocid, oni se svrstavaju u ljude koji su prema BiH odgovorni u miru kada zagovaraju one ratne zločince. Na kraju sebe svrstavaju u red ratnih zločinaca. Zato je ovo važno za BiH, za cijeli prostor Jugoistoka Evrope, ali i za međunarodnu zajednicu, te Ameriku. Inzko je napravio veliku stvar – zaključio je Mesić.

(Aldin Tiro)

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

STRUČNJACI IZ SRBIJE O DODIKOVOM SKUPU: NI BLIZU 50.000, NEMORALNO I...

0
Arhiv javnih skupova, internet stranica koja se bavi analizom javnih okupljanja u Srbiji, ali i u svijetu, izrazio je zaprepaštenje procjenom broja učesnika skupa koji je održan jučer u Banjoj Luci, a koju je objavio MUP bh. entiteta RS.