MESO VIŠE NEĆE BITI TVRDO: URADITE OVO I TOPIT ĆE SE U USTIMA

Meso će konačno biti preukusno, mekano i sočno!

Spremanje mesa ponekad umije da bude nezgodno, posebno kada je riječ o teletini ili junetini, koja je po pravilu malo „žilavija“. Ukus mesa zavisi najprije od vrste mesa, začina koje dodajete, marinade, načina na koji ga pripremate… Ali koje god meso da spremate, postoje četiri trika koja će vam pomoći da ono uvijek bude mekano i sočno.

Napravite marinadu

Gotovo svako meso će biti ljepše uz marinadu jer na taj način upija ukuse, postaje mekano. Najbolje je da u svojim marinadama koristite kisele sastojke poput limunovog soka ili sirćeta jer će najbolje omekšati vlakna.

Posolite ga

Čak i ako ne marinirate meso, važno je da ga prije pripreme posolite. So će podstaći otpuštanje prirodnih sokova, tako da će meso biti značajno mekše.

Izaberite odgovarajuću temperaturu

Ne može svaka vrsta mesa da se sprema na istoj temperaturi. Nedovoljno kuhano meso će da bude žilavo, dok prekuhano može da bude suho i tvrdo. Zato je najbolje da istražite i pažljivo pročitate recept pruhe pripreme jela.

Ostavite da odstoji

Nemojte da žurite i stavljate meso na sto odmah nakon što ga skinete sa vatre. Dajte mu malo vremena da odstoji u sokovima i upije ukuse koji će ga učiniti sočnijim i mekanijim.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa ‘GLEDAJ Hayat‘ na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE