METEOROLOG KRAJINOVIĆ POZVAO GRAĐANE DA ISKORISTE OVAJ VIKEND

Jesen nam ove godine dolazi u noći između 22. i 23. septembra, u petak u 3:03 po srednjoevropskom vremenu.

No, klimatološki, odavno je tu. O vremenskim prilikama i prvom snijegu koji se prije nekoliko dana zabijelio i na nekim od naših planina govorio je i Bakir Krajinović iz Hidrometeorološkog zavoda FBiH.

  • Ja bih rekao da je lijepom vremenu definitivno došao kraj, obzirom da smo imali prve pahulje. To je znak da su ekstremne temperature iza nas i lagano ulazimo u jesen. Sve ukazuje da je jesen i klimatološki stigla, a ona je temperaturno i padavinski već u BiH.
  • Miholjsko narodno predanje koje, kao i ostala, ima utemeljenje u nauci. U ovom periodu temperature zraka su više ljetne i ugodne i svakako to možemo i sada očekivati. Kad je u pitanju stabila atmosfera ona će se zadržati za vikend, to je lijepa vijest za sve građane, a onda od ponedjeljka stiže nestabilnije vrijeme i kiše. Dakle, za vikend uživati u vremenu i iskoristiti ga, a onda iduće sedmice ne ići bez kišobrana.

Kakvo je ljeto iza nas? Jesu li temperature ovog ljeta bile u granicama normale?

  • Ljeto u Bosni i Hercegovini prati globalne vrijednosti zraka kao i u Evropi, ljeto je bilo poprilično toplo. Imali smo skoro 30 dana toplotnog vala, nadmašeni su rekordi i sve to u konačnici daje sliku ljeta koje prati trend – toplija i sušnija sezona , kazao je Krajinović za N1.

Prije nekoliko dana je naglo zahladilo. Sa klime na grijanje. Mnogi imaju zdravstvene probleme?

  • Što se tiče hladnog zračnog fronta koji je stigao u Bosnu i Hercegovinu uslovio je niske temperature u državi. Imamo i snježne padavine i to negativno utiče na stanovništvo. Ovaj hladni zračni front poremetio je i raspoloženje svih nas, ali kad god idemo iz toplog i finog ljeta u tmurnu i kišnu jesen raspoloženje se kvari.

Kad možemo očekivati prvi ozbiljni snijeg?

  • Ovo što je pala snijega u septembru nije ništa neubičajeno. Što se tiče ozbiljnijih padavine – još trebamo sačekati.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE