MEVLIJA DELIĆ SPREMNA ZA ‘SUPER RECEPT – ŠKOLU KUHANJA’: MAJKA ME OHRABRILA IAKO MOJA PRVA PITA NIJE USPJELA

Mevlija Delić, 26-godišnjakinja iz Sarajeva, inače rođena u Srebrenici, jedna je od 12 polaznika „Super recepta – Škole kuhanja“ Hayat TV-a.

Završila je prvi ciklus dvopredmetnog studija na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, pri Odsjeku za Historiju umjetnosti i bibliotekarstvo i stekla zvanje Bachelor Historije umjetnosti i bibliotekarstva.

Iako dolazi iz druge branše odnosno mada je diplomirani sam Historičar umjetnosti i bibliotekarstva, i njen bi život trebao ići u tom smjeru jer je i ona tako željela, ipak s druge strane je žena koja voli mnogo toga da radi i da proba.

Razlog zbog kojeg se prijavila u Školu kuhanja je, priča nam Mevlija, ljubav prema kuhinji i svemu onome što ona nosi sa sobom.

-A kako od ranog djetinjstva slobodno vrijeme provodim u kuhinji, slobodno mogu reći da je to moja prva ljubav. Svoje prve recepte sam naučila praviti uz pomoć majke. Bila je moj šef u kuhinji i davala prve upute i savjete – priča nam takmičarka iz Sarajeva.

Pisajući biografiju za ovu emisiju, nastavlja Mevlija, sjetila se i svoje prve pite sa sirom koju je pravila kada je kući bila sama, a imala sam samo 12 godina.

Hayat

-I ne mogu se baš pohvaliti da mi je uspjela, a pritom mi je malo zagorijela u rerni – duhovito priča Mevlija i otkriva nam kako je njena majka reagirala kada je vidjela šta se tada desilo:

-Sjećam se maminog prvog komentara na pitu. Kazala mi je: „Ne sikiraj se. Drugi put će biti bolje“.

Za sebe će reći da je kuhar amater.

-Nikada ranije nisam pohađala neki kurs ili školu kuhanja, i sve što sam naučila, načila sam sama i uz pomoć moje majke koja je nesebično dijelila svoje znanje. Ono što ja najviše volim da kuham jeste bosanska kuhinja, mada volim napraviti i jela iz italijanske kuhinje koja dobro dođe kada čovjek nema puno vremena za kuhanje – otkriva nam ona.

Vrlo dobro se snalazi u pripremi tradicionalnih jela, peciva…

-Svaki put dodam nešto svoje, ali s ciljem da se ne izgubi okus tradicionalnog jer sam zagovornik istog. Kada je riječ o izazovima, to mi se dešava u situacijama kada fali neka namirnica u kuhinji, pa onda moram da dodajem nešto drugo i u nadi da neće izgubiti na kvaliteti i okusu. Vrlo često se iznenadim takvim receptima koje kasnije rijetko ponovim. Još uvijek se nisam usudila da kombinujem neobične sastojke vjerovatno zbog nekog straha da mi jelo neće uspjeti. Kada sam u kuhinji onda je to moja teritorija, pripada samo meni, i jako mi smeta kad se neko “miješa”. Možda je to sebičnost, ne znam – priznaje nam ona.

Tokom procesa pripreme hrane, otkriva, vrlo često zaprlja sve oko sebe.

-Ali onda to počistim, mada mislim da je to posao koji nijedan kuhar ne voli da radi na kraju dana, pa ni ja… Vrlo rado i na posao nosim hranu gdje sam za praznik imala priliku da počastim kolegice svojom prvom baklavom. Njihovi komentari su bili jako pozitivni. Čak jedna kolegica me je pitala da otkrijem tajni sastojak koji sam stavila u baklavu, ali ja ga nisam imala. Bila je po receptu moje majke, i možda sam imala samo malo više sreće u pripremi baklave – ispričala nam je Mevlija Delić.

Začini koje najviše koristi su peršun, bosiljak, biber, i naravno vegeta, a dok je meso njena glavna namirnica u kuhinji.

-Kuhanje je postala moja strast i mjesto gdje najviše volim provoditi slobodno vrijeme, ali mislim da još uvijek ne vladam njom. Nadam se da će se to promijeniti u skorije vrijeme, i da ću kroz „Super recept – Školu kuhanja“, puno toga još novog naučiti i napredovati na tom polju – očekivanja su naše takmičarke.

„Super recept – Škola kuhanja“ pratite od 16. septembra, od ponedjeljka do četvrtka, od 18 sati.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa ‘GLEDAJ Hayat‘ na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE