MI GA JEDEMO, A ON JEDE NAS: ŠTA SE DOGAĐA U NAŠEM ORGANIZMU UKOLIKO POJEDEMO PREVIŠE ŠEĆERA?

U članku objavljenom u znanstvenom časopisu Nature, autori Robert Lustig, Laura Schmidt i Claire Brindis protive se umanjivanju opasnosti šećera.

Prema navodima znanstvenika Sveučilišta California, šećer predstavlja toliki rizik za ljudsko zdravlje da bi ga trebalo tretirati kao opasnu supstancu, poput alkohola ili droge.

U članku objavljenom u znanstvenom časopisu Nature, autori Robert Lustig, Laura Schmidt i Claire Brindis protive se umanjivanju opasnosti šećera.

  • Šećer je sve prije nego prazne kalorije. Sve je više znanstvenih potvrda da upravo šećer potiče procese koji dovode do oštećenja jetre i mnogih kroničnih oboljenja.

Nije veliki problem ako ga konzumirate povremeno, ali u većim količinama šećer Vas polako ubija, ističu znanstvenici iz San Francisca, koji tvrde da u većim količinama šećer:

  • dovodi do oštećenja jetre
  • podiže krvni pritisak
  • povećava rizik od dijabetesa, karcinoma i srčanih oboljenja
  • remeti rad hormonalnog sustava
  • potiče pretilost

Prema alarmantnim podacima američke organizacije za srčane bolesti prosječni odrasli Amerikanac dnevno unese 22 čajne kašike šećera. Djeca u danu unesu i do 34 kašikice šećera.

Čak 17% američke djece je pretilo, a unos šećera se u posljednjih 50 godina u svijetu utrostručio.

Upravo je debljina jedan od krivaca da 35 miliona ljudi godišnje umru od dijabetesa, karcinoma i srčanih bolesti.

Šećer negativno utječe na ljudske metaboličke procese, mijenja naš ukupni metabolizam, podiže krvni pritisak, remeti rad hormonalnog sistema i oštećuje jetru – što je slično uticaju koji ima prekomjerna konzumacija alkohola.

Naravno, ne treba zaboraviti da je alkohol ništa drugo nego destilirani šećer i da alkohol upravo nastaje od šećera.

Naučnici su proučavali i kako šećer utiče na rad mozga.

Istraživanje je potvrdilo da šećer aktivira iste moždane aktivnosti kao i droge poput morfija ili heroina.

Niko ne tvrdi da je snaga šećera tako moćna kao i droga. Međutim ovo objašnjava simptome koje ljubitelji šećera osjećaju kada na vrijeme ne uzmu svoju dozu slatkiša.

Opasnost predstavljaju i gazirana pića. Tekuće kalorije ne izazivaju osjećaj sitosti. Možete popiti veće količine gaziranog pića bez da to primijetite. Upravo to objašnjava stalni porast konzumacije zašećerenih napitaka u svijetu.

Najveći problem za svakog od nas je iracionalna ljubav prema slatkome. Naime, posuda puna povrća ne izaziva iste emocije poput čokolade ili torte.

  • Šećer ima kulturološki i obredni kontekst, i upravo je mijenjanje tih ustaljenih oblika ponašanja najteži dio posla – naglašava znanstvenica Claire Brindis.
  • Nemoguće je zabraniti konzumaciju šećera, ali je moguće poraditi na svijesti ljudi o štetnosti prekomjernih doza šećera te učiniti hranu bez šećera prihvatljivijom i pristupačnijom prosječnom građaninu.

Video pogledajte OVDJE.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa ‘GLEDAJ Hayat‘ na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

PET SUPERNAMIRNICA U BORBI PROTIV DEPRESIJE I TJESKOBE

0
U svakodnevnom životu kakav danas vodi većina ljudi, mnogo je onih koji doživljavaju ogromne razine stresa i tjeskobe.