Prema navodima znanstvenika Sveučilišta California, šećer predstavlja toliki rizik za ljudsko zdravlje da bi ga trebalo tretirati kao opasnu supstancu, poput alkohola ili droge.
U članku objavljenom u znanstvenom časopisu Nature, autori Robert Lustig, Laura Schmidt i Claire Brindis protive se umanjivanju opasnosti šećera.
- Šećer je sve prije nego prazne kalorije. Sve je više znanstvenih potvrda da upravo šećer potiče procese koji dovode do oštećenja jetre i mnogih kroničnih oboljenja.
Nije veliki problem ako ga konzumirate povremeno, ali u većim količinama šećer Vas polako ubija, ističu znanstvenici iz San Francisca, koji tvrde da u većim količinama šećer:
- dovodi do oštećenja jetre
- podiže krvni pritisak
- povećava rizik od dijabetesa, karcinoma i srčanih oboljenja
- remeti rad hormonalnog sustava
- potiče pretilost
Prema alarmantnim podacima američke organizacije za srčane bolesti prosječni odrasli Amerikanac dnevno unese 22 čajne kašike šećera. Djeca u danu unesu i do 34 kašikice šećera.
Čak 17% američke djece je pretilo, a unos šećera se u posljednjih 50 godina u svijetu utrostručio.
Upravo je debljina jedan od krivaca da 35 miliona ljudi godišnje umru od dijabetesa, karcinoma i srčanih bolesti.
Šećer negativno utječe na ljudske metaboličke procese, mijenja naš ukupni metabolizam, podiže krvni pritisak, remeti rad hormonalnog sistema i oštećuje jetru – što je slično uticaju koji ima prekomjerna konzumacija alkohola.
Naravno, ne treba zaboraviti da je alkohol ništa drugo nego destilirani šećer i da alkohol upravo nastaje od šećera.
Naučnici su proučavali i kako šećer utiče na rad mozga.
Istraživanje je potvrdilo da šećer aktivira iste moždane aktivnosti kao i droge poput morfija ili heroina.
Niko ne tvrdi da je snaga šećera tako moćna kao i droga. Međutim ovo objašnjava simptome koje ljubitelji šećera osjećaju kada na vrijeme ne uzmu svoju dozu slatkiša.
Opasnost predstavljaju i gazirana pića. Tekuće kalorije ne izazivaju osjećaj sitosti. Možete popiti veće količine gaziranog pića bez da to primijetite. Upravo to objašnjava stalni porast konzumacije zašećerenih napitaka u svijetu.
Najveći problem za svakog od nas je iracionalna ljubav prema slatkome. Naime, posuda puna povrća ne izaziva iste emocije poput čokolade ili torte.
- Šećer ima kulturološki i obredni kontekst, i upravo je mijenjanje tih ustaljenih oblika ponašanja najteži dio posla – naglašava znanstvenica Claire Brindis.
- Nemoguće je zabraniti konzumaciju šećera, ali je moguće poraditi na svijesti ljudi o štetnosti prekomjernih doza šećera te učiniti hranu bez šećera prihvatljivijom i pristupačnijom prosječnom građaninu.
Video pogledajte OVDJE.