MILANOVIĆ: DAYTONSKI SPORAZUM, IPAK, UVRŠTEN U DEKLARACIJU SAMITA NATO-A

Nakon što je uputio prigovor na završnu deklaraciju samita NATO-a u Briselu, jer u dokumentu nije bilo spomena Daytonskog sporazuma i konstitutivnosti triju naroda u Bosni i Hercegovini, predsjednik Hrvatske Zoran Milanović danas je poručio kako je njegovom zahtjevu udovoljeno i kako je deklaracija dopunjena.

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović je istaknuo kako nije zaprijetio hrvatskim bojkotom NATO-ove deklaracije, no ustvrdio je kako su se čelnici NATO-a prije briselskog samita “oglušili na hrvatske zahtjeve da se u završnoj deklaraciji uopće spomene Daytonski sporazum kao osnova funkcioniranja Bosne i Hercegovine”.

  • Morali sam reći da ćemo se suprotstaviti konsenzusu, glavni tajnik NATO-a me nazvao jučer popodne i to je riješeno u pola minute, što govori da je to trebalo biti riješeno puno ranije. Trebalo je šest dana da uspijemo isposlovati da se u završnu deklaraciju samita u pasusu o BiH uopće spomene Dayton kao osnova funkcioniranja. Za samit to je marginalna stvar, fusnota, ali za nas to je big foot”, kazao je Milanović u Briselu.

Predsjednik Milanović jučer je poručio će Hrvatska blokirati deklaraciju NATO-a ako se u njoj ne spomene Daytonski sporazum i konstitutivnost triju naroda u poglavlju o BiH.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

KOLAŠINAC S ATALANTOM IZBACIO LIVERPOOL, ROMA USPJEŠNIJA OD MILANA

0
Fudbaleri Atalante poraženi od Liverpoola u revanš susretu četvrtfinala Evropske lige rezultatom 1:0, ali su zahvaljući ubjedljivom trijumfu u prvom meču izborili plasman u polufinale takmičenja.