MILANOVIĆ: ODNOSI S IZETBEGOVIĆEM IDU NABOLJE

Na poziv predsjednika Italije Sergia Mattarella predsjednik Hrvatske Zoran Milanović boravi u jednodnevnoj službenoj posjeti Rimu.

Jedan dio razgovora bio je posvećen i BiH, a Milanović kaže da je predsjednika Mattarellu upoznao sa stanjem u Bosni i Hercegovini. Ističe da je to tema o kojoj uvijek upoznaje svoje sagovornike prilikom ovakvih sastanaka.

– U kontaktu sam sa svima u Bosni i Hercegovini i ta komunikacija se nastavlja. Raduju me neki pomaci u dijalogu s gospodinom Izetbegovićem u zadnje vrijeme, to bi moglo ići na bolje, ali bez napora ništa. I s time sam upoznao predsjednika Mattarellu. To treba stalno ponavljati jer je pravo hrvatskog naroda da bira svog predstavnika, kojeg trenutno nema – poručio je Milanović.

O stanju u BiH danas je u Briselu govorio i premijer Hrvatske Andrej Plenković.

Plenković je kazao da je inicirao raspravu o BiH u koju su se onda uključili Merkel, Orban, Janša i drugi brojni evropski lideri.


– Inicirao sam raspravu o BiH zbog koje se onda uključila i kancelarka Merkel, premijer Orban, premijer Janša, Sanchez, Borell i nekoliko kolega gdje su svi svjesni napetosti situacije. Svi s oprezom i neodobravanjem čitaju poruke Milorada Dodika u pogledu funkcioniranja BiH. Ja sam naravno istaknuo da je nužno da se na vrijeme, a to znači otprilike tijekom ove godine, postigne konsenzus o Izbornom zakonu koji bi omogućio Hrvatima kao ravnopravnom konstitutivnom narodu da se njegovi predstavnici biraju na legitiman način u institucije BiH – poručio je Plenković i dodao:

“Vjerujem da će razgovori koji će narednog tjedna u Sarajevu voditi predstavnici EU i SAD ići u tom smjeru“.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

NSRS USVOJILA ZAKLJUČKE: PONIŠTITI SVE ODLUKE SCHMIDTA

0
Narodna skupština bh. entiteta RS usvojila je zaključke u kojima se zahtjeva da međunarodna zajednica povuče izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje je donio visoki predstavnik Christian Schmidt.