MINISTAR JUPIĆ ZA HAYAT.BA UPOZORAVA NA TEŠKO STANJE: TESTIRAMO SAMO PRIORITETE, NEMAMO VIŠE NI MARKE

Adnan Jupić, ministar zdravstva ZDK, za Hayat.ba govori kako je u tom dijelu BiH epidemiološka situacija jako nestabilna, ali i da je moguće očekivati pogoršanje. No, zdravstveni sektor, ističe, još uvijek je stabilan.

  • Pogoršava se situacija, ali smatram da ćemo kao zdravstveni sektor u ZDK uspjeti odgovoriti svim nedaćama – govori nam Jupić.

I dalje je gorući problem u tom kantonu nedostatak testova za testiranje.

Tako je ministar donio odluku da Domovi zdravlja, zbog nedostatka PCR testova, vrše isključivo testiranja pacijenata koji su u prioritetnoj grupi. Prema ranijoj odluci među prioritetne kategorije svrstavaju se hospitalizirani pacijenti i zdravstveni radnici sa simptomima.

Cilj je, kako navodi Jupić, osigurati optimalnu zaštitu za hospitalizirane pacijente, smanjiti rizik od bolničkih infekcija, održati funkacioniranje zdravstvenog sistema odnosno održati rad liječničkih timova.

Ministar Jupić za naš portal govori kako su dobili posudbu od oko 500 testova koji će im biti dovoljni za narednih šest dana kako bi se testirali oni koji su u prioritetnoj grupi. Svi drugi morat će čekati nabavku nove količine PCR testova.

  • Danas smo odobrili da se od UNDP-a izvrši nabavka šest do sedam hiljada testova i isporuku istih očekujemo sedam dana nakon okončanja procedure oko tendera. Za tu namjenu izdvojili smo 306.000 KM odnosno onoliko novca s koliko smo raspolagali. Za sada više nemamo ni marke – naglašava za Hayat.ba ministar Jupić.
Fena

U narednom periodu planiraju nabavku veće količine testova kojom bi zdrastvene ustanove u ZDK mogle riješiti problem testiranja za narednih nekoliko mjeseci.

  • Otvara nam se prostor za jednom većom količinom sredstava kojima ćemo nabaviti testove i time se osigurati do marta-aprila iduće godine. Nadam se da nam poslije toga više neće ni terbati odnosno da će se situacija sa epidemiološkom situacijom konačno sanirati – kazuje nam ministar Jupić.

(Amir Saletović)

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE