MINISTAR KALEM ZATRAŽIO NORMATIVNO REGULISANJE KORIŠTENJA ROMOBILA U KANTONU SARAJEVO

Nakon dužeg zastoja u radu, jučer je održana prva konstituirajuća sjednica novoimenovanih članova Vijeća za sigurnost saobraćaja na cestama u Kantonu Sarajevo, kojom je predsjedavao ministar saobraćaja KS Adi Kalem.

Sjednici su prisustvovali ministrica komunalne privrede i infrastrukture Nihada Glamoč, te ovlašteni predstavnici resornih ministarstava Vlade KS, kao i izabrani članovi savjeta iz reda stručnih lica iz oblasti sigurnosti saobraćaja.

Ovom prilikom, ministar Kalem je istakao ulogu i značaj ovog vijeća, kao radnog-savjetodavnog tijela Vlade KS, posebno pri izradi strateških dokumenata, praćenju i analizi stanja iz oblasti sigurnosti saobraćaja, donošenju mjera za poboljšanje uslova za sigurno i neometano odvijanje saobraćaja, regulaciji prometa, te učešću na promovisanju i edukativnim aktivnostima na podizanju svijesti i značaju prometne kulture svih učesnika u saobraćaju sa aspekta saobraćajne sigurnosti.

Doneseni su određeni zaključci koji se odnose na dodatno normativno regulisanje rada ovog vijeća radi bržeg i operativnijeg rada, te zbog usklađivanja njegove legislative sa aktima višeg reda.

Razmatran je Programa rada ovog stručnog tijela za 2020 godinu.

Ministrica Glamoč je predložila incijativu da se izvrši analiza svih podzakonskih akata koji se odnose na tehničke uslove koji moraju ispunjavati CNG motorna vozila prilikom uvoza i registracije. Naglasila je potrebu da se oni obavezno usklade sa Evropskim direktivama koje tretiraju ovu oblast, a sve u cilju provođenja brže procedure registracije ovih motornih vozila.

Ministar Kalem je problematizirao pojavu romobila u Kantonu Sarajevo, te istakao potrebu njihovog normativnog regulisanja, kako sa aspekta njihovog korištenja i sigurnosti, tako i kretanja po javno prometnim površinama unutar Kantona.

Potcrtao je da je pojava i korištenje romobila naročito bitna za Sarajevo, jer se oni procentualno najviše koriste u našem glavnom gradu.

S tim u vezi, pokrenuo je incijativu da članovi Vijeća iz reda izabranih stručnjaka izvrše analizu trenutnog stanja saobraćaja romobila, kako sa aspekta njihovog broja koji trenutno saobraća u Sarajevu, tako i u smislu njihove eksploatacije i uticaja na sigurnost preostalih učesnika u saobraćaja – pješaka, biciklista, djece, kolskog saobraćaja…

Od njih je zatražio i da predlože odgovarajuća normativna rješenja, te da ih u konačnici upute prema nadležnom Ministarstvu komunikacija i transporta BiH, koji je donosilac Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovini, kako bi ih razmotrili i uvrstili u određene zakonske i podzakonske okvire.

Na kraju je dogovoreno da se naredni sastanak ovog Vijeća održi u najkraćem roku, kako bi se krenulo u realizaciju aktivnosti shodno programskim planovima za ovu godinu.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

NSRS USVOJILA ZAKLJUČKE: PONIŠTITI SVE ODLUKE SCHMIDTA

0
Narodna skupština bh. entiteta RS usvojila je zaključke u kojima se zahtjeva da međunarodna zajednica povuče izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje je donio visoki predstavnik Christian Schmidt.