MINISTAR PRIHVATIO ONO ŠTO PROF. IZETBEGOVIĆ GODINAMA PREDLAŽE, OGLASILA SE ZA HAYAT.BA: PACIJENTI MORAJU DOBITI BRZU USLUGU

Ministar zdravstva Kantona Sarajevo prof. dr. Haris Vranić održao je radni sastanak sa generalnom direktoricom Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Sebijom Izetbegović, v.d. direktora Opće bolnice “Prim. dr. Abdulah Nakaš” prof. dr. Ismetom Gavrankapetanovićem i direktorom Zavoda zdravstvenog osiguranja KS Sakibom Katanom.

Razgovarano je o reorganizaciji i boljoj organizaciji zdravstvenog sistema u Kantonu Sarajevo, kao i uspostavljanju bolje saradnje i koordinacije ovih ustanova i nadležnog ministarstva u složenim uvjetima uzrokovanim pandemijom koronavirusa.

Ministar Vranić je kazao da je sastanak bio konstruktivan, a dogovoreno je, između ostalog, formiranje radne grupe koja će usaglasiti unaprijeđeni ‘put pacijenta’ između Opće bolnice i Kliničkog centra, s obzirom na to da je istekao rok važenja prethodnog dokumenta.

  • Razgovarali smo i o potrebi osiguranja brže, efikasnije i bolje organizacije primarne zdravstvene zaštite. Osim toga, istaknuto je da se  kapaciteti 13 zdravstvenih ustanova u Kantonu podjednako moraju uključiti u tretman pacijenata oboljelih od COVID-a, prvenstveno u rad COVID ambulanti, za što sam već izdao naredbu – naglasio je ministar Vranić.

Prof.dr. Sebija Izetbegović, generalna direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, komentirajući za Hayat.ba, današnji sastanak, kazala je da će biti uspjeh ukoliko ministar Vranić realizira najavljeno – da se konačno uspostavi red na primarnom nivou zdravstvene zaštite u Kantonu Sarajevo.

Hayat.ba
  • Uglavnom je ministar prihvatio ono što godinama predlažem u reformi: da primarna zdravstvena zaštita počne pružati usluge 24 sata za sve za što su registrovani, ali i da se uključe svi zdravstveni zavodi i ustanove koji pružaju usluge iz toga nivoa. Ministar je čak naglasio i da je lično obilazio Domove zdravlja i uvjerio se da oni puno ne rade, te da je izdao odrešena “naređenja o tome kako i koliko će raditi”, uključujući i veliki broj stomatologa uposlenih u domovima zdravlja, mada mi ništa od toga nismo vidjeli, niti smo zvanično upoznati. Dakle, potrebno je samo da svi ozbiljno rade posao iz svojega domena i da pacijenti mogu, kako i propisuje Zakon o zdravstvenoj zaštiti, dobiti uslugu 24 sata. Pacijenti moraju brzo dobiti uslugu ili pravilnu rutu gdje da idu dalje. Svi moramo biti na usluzi bolesnicima, a naročito u situaciji koju diktira pandemija. Uposlenici KCUS-a se bore već godinu dana sa pandemijom, izuzetno uspješno, mada smo veći dio radili potpuno sami i jedini prihvatali hospitalizaciju i liječenje Covid bolesnika. Uz to smo brinuli o svim bolesnicima kojima je potrebna usluga tercijarnog i sekundarnog B nivoa, ali i ostalima. Ministar to razumije, i sam je bio donedavno uposlenik KCUS-a. Ako uspije u svojoj namjeri da uspostavi red na primarnom nivou i ostalim ustanovama zdravstva Kantona Sarajevo, to će biti uspjeh. Usaglasili smo formiranje radnog tijela za uspostavu zajedničkih pravaca djelova, ali vidjet ćemo kako će to sve izgledati. Za početak bih rekla da to nije bio loš sastanak – kazala je za Hayat.ba prof. dr. Sebija Izetbegović.

(Amir Saletović)

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

NSRS USVOJILA ZAKLJUČKE: PONIŠTITI SVE ODLUKE SCHMIDTA

0
Narodna skupština bh. entiteta RS usvojila je zaključke u kojima se zahtjeva da međunarodna zajednica povuče izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje je donio visoki predstavnik Christian Schmidt.