MIRISAN I UKUSAN: NAPRAVITE HLJEB KOJI SE NE MIJESI

Od jedne mjere dobivate pečen hljeb mase oko 1450 grama.

Pixabay

Sastojci:

  • 400 g integralnog brašna
  • 250 g pšeničnog glatkog brašna
  • 50 g zobenih pahuljica
  • 1 kašika soli
  • 1 mala kašika suhog kvasca
  • 50 g sjemenki bundeve
  • 50 g sjemenki suncokreta
  • 50 g sjemenki sezama
  • 30 g sjemenki lana
  • 30 g mljevenog maka
  • 60 ml meda
  • 600 ml hladne vode

Premazivanje i posipavanje

  • maslinovo ulje, razmućeni bjelanjak, sjemenke
  • maslinovo ulje za premazivanje posude
Pixabay

Upute

U velikoj zdjeli pomiješajte sve sastojke. Računajte da se tijesto gotovo utrostruči tokom stajanja. Ako nije tekuć, med rastopite u vodi pa sjedinite s ostalim sastojcima. Sve dobro promiješajte kašikom.

Mirisna teka

Tijesto će biti ljepljivo i vlažno, slično svježe kuhanoj palenti. Polijte žlicu – dvije ulja po površini tijesta, pokrijte posudu plastičnom vrećicom i stavite u hladnjak na 2 sata.

Nauljite posudu u kojoj ćete peći hljeb. Idealno, to je posuda s poklopcem, obima oko 5 litara. Izrežite komad papira za pečenje oblika dna posude i stavite u posudu – tako ćete lakše izvaditi hljeb nakon pečenja, piše Mirisna teka.

Mirisna teka

Izvadite posudu iz hladnjaka i ostavite na sobnoj temperaturi idućih 12 – 18 sati.

Malo nauljite ruke i brzo izvadite tijesto iz posude, oblikujte kuglu i stavite u posudu. Tijesto ne trebate spuštati na sto ni brašniti. Ako je potrebno, još ga malo oblikujte u posudi. Za ukras hljeb možete premazati bjelanjkom i posuti brašnom ili sjemenkama. Poklopite posudu, neka stoji još 1 i po sat, dok još ne naraste.

Ugrijte pećnicu na 250°C.

Pecite hljeb poklopljen na 250°C idućih 45 minuta. Zatim ga otklopite i pecite još 15 -20 minuta, ili dok ne dobije lijepu tamno smeđu boju.

Pečen hljeb izvadite iz pećnice, ostavite stajati petnaestak minuta. Tankim nožem prođite između hljeba i ruba posude, ponekad se hljeb i sjemenke malo zalijepe.

Oprezno izvadite hljeb na žicu da se hladi.

Prije serviranja potpuno ohladiti.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.