MIRISI I OKUSI TRADICIJE: ZA RUČAK NAPRAVITE SARAJEVSKI SAHAN

Naš današnji glavni obrok kućna je varijanta ukusnog jela iz sarajevskih aščinica.

SASTOJCI

  • 500 g faširanog mesa
  • 1 časa skuhane riže
  • 1 kriška kruha namočenog u mlijeko
  • 1 jaje
  • 2 supene kašike isjeckanih peršina i mrkve
  • vegeta
  • sol
  • biber
  • 1 mala kašikica aleve paprike
  • 1 kašika paradajz pirea
  • 1 goveđa kocka
  • 700 ml vode

Povrće:

  • 8 paprika
  • 4 paradajza
  • 2 tikvice
  • 20 listova raštike za japrak
  • 2 velike mrkve
  • cijeli listovi peršina

PRIPREMA

Povrće dobro oprati.

Tikvice izrezati na tri dijela pa ih izdubiti.

Paradajzu odrezati vrh te i njega izdubiti…

Paprike očistiti od peteljki i sjemenki.

Mrkvu izrezati na kriške.

Listove raštike kratko obariti u kipućoj vodi.

U posebnu posudu staviti faširano meso, jaje, kruh ocijeđen od mlijeka, rižu, peršin, mrkvu, vegetu, sol, biber i alevu papriku..

Dodati glavicu izrendanog crvenog i tri čena bijelog luka.

U šerpu naspite 700 ml vode i prokuhajte u njoj goveđu kocku.

U drugoj šerpi, na malo putera popržite kašiku paradajz pirea i malu kašikicu aleve paprike.

Nasuti goveđi temeljac i pustiti da prokuha.

Povrće napuniti filom od mesa i poredati u dublju tepsiju sa poklopcem.

Peći u zagrijanoj pećnici oko 50 minuta na 250 C.

Nakon15 minuta dodati pripremljeni temeljac.

Poslužiti uz kašiku pavlake.

Prijatno!

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.