Sastojci:
200 ml mlijeka,
30 svježeg kvasca,
1 kašičica šećera,
1 kašičica soli,
1 bjelance,
150 ml ulja,
600 g brašna.
Za premazivanje:
1 žumance,
1 kašika hladnog mlijeka,
po želji susam za posipanje.
Priprema:
U mlakom mlijeku rastvoriti kvasac, dodati šećer, 1 kašiku brašna, izmiješati i ostaviti da odstoji 10 minuta. Bjelance razmutiti žicom, dodati ulje, sve izmiješati i sipati u posudu sa nadošlim kvascem. Posoliti i postepeno dodavati brašno, te zamijesiti mekše tijesto.
Prekriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da odstoji 30 minuta. Nadošlo tijesto premijesiti na pobrašnjenoj radnoj površini, razviti oklagijom u veliki krug i okruglom modlom (ili čašom) vaditi krugove.
Kalup za kuglof dobro premazati margarinom i u krug redati krugove od tijesta (jedan na drugi). Uključiti rernu i dobro je zagrijati na 220 stepeni.
Žumance razmutiti sa hladnim mlijekom i premazati pogaču. Posuti susamom i peći na 200 stepeni 25 minuta. Gotovu pogaču izvaditi iz rerne, prekriti čistom kuhinjskom krpom.