MIRNES KOVAČ U DDBIH O ODNOSIMA SAD-A I IRANA

Vijest koja danima potresa svijet jeste ona o najnovijem konfliktu SAD-a i Irana.

Sve je počelo kada su Sjedinjene Američke Države ubile glavnog iranskog generala, a ubrzo nakon toga Iran je odgovorio raketnim napadima na američke vojne baze u Iraku u kojem nije bilo žrtava.

Na početku se činilo kako Iran ovim napadom želi sačuvati status svjetske sile, čak su se spominjale i teze o mogućoj zavjeri između Irana i SAD-a o likvidacija generala Kasema Sulejmanija koji je bio itekako moćan general.

Istog dana dolazi do obaranja ukrajinskog putničkog aviona iznad iranske prijestolnice, gdje je poginulo svih 176 ljudi u avionu, od toga 57 američkih i kanadskih državljana.

Ovdje teze o teoriji zavjere padaju u vodu, a komandant Iranske Revolucionarne garde, nakon što je snimak obaranja aviona izašao u javnost, priznaje da je greškom pogođen iranskim projektilom. Teheran je inače danima negirao izvještaje da je ukrajinski avion srušen.

Nakon svega ovoga čini se da ipak obje strane popuštaju. Čak je i američki potpredsjednik Mike Pence kazao da dobijaju informacije da Iran popušta, ali da će po predsjednikovoj uputi ostati na oprezu. S druge strane u Iranu vlada isto mišljenje.

Gost u emisiji Dobar dan BiH, koja se emitira na Hayat TV, bio je Mirnes Kovač, novinar koji se bavi istraživanjem međunarodnih odnosa.

Cijeli razgovor pogledajte u videu OVDJE.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE