MJESTO POVRATKA: MUNIB JE NASPOSOBNIJI PRIVREDNIK U PODŽEPLJU, A RAMO SE PRVI VRATIO U NEVAČKU

Za Muniba Jusupovića iz sela Podžeplje, općina Han Pijesak, mještani kažu da je najbolji, najsposobniji i najaktivniji poljoprivrednik i stočar.

Da je to zaista tako uvjerila se i naša ekipa koja je u sklopu emisije „Mjesto povratka“ boravila u Podžeplju. Munib je povratnik. Godinama je radio u Sarajevu, a svoj mir je pronašao u rodnom selu, koje je poslije rata bilo porušeno do temelje. Otac Šaćir vratio se 2000.godine, a Munib deset godina kasnije.

  • Ja kao dječak iz srednje škole pokušavao sam da radim u Sarajevu. Moj smjer je profesionalni vozač, radio sam u špedicijama, ali se ovdje nije nikada napuštalo. Ovdje sam se vratio 2010 i odavde nisam otišao ni u jednu firmu. Ulagalo se, dobro se uložilo i dobro se zarađuje. Ja se nadam da je došao kraj ulaganju i da je došlo vrijeme samo proizvodnji i da se održimo na onome što imamo.

Njegov otac Šaćir vratio se u Podžeplje deset godina ranije.

  • Ovda sam morao napustiti, vratio sam se 2000. Bavim se ovdje na svojoj zemlji, čuvam ovce, krave. To mi je posao. Dobro je sve.

Šaćira, priča Munib, nije se moglo natjerati da ostavi svoju rodnu grudu.

  • Što se tiče mog babe njega nisi mogao natjerati nigdje nego u Podžeplje. Tu je rođen i prađed, i đed i šukunđed tako da je on čovjek u prekretnici, kad je trebao da ide u penziju i da radi, više su ga ti privatnici otjerali zbog minimalne zarade. On je ovdje od tri krave mogao da zaradi kao cijelu godinu u Sarajevu. Tako da nije bilo drugog izbora nego da se vrati ovdje. Imao je priliku da nas odvede vani , ali nikada nije pomišljao da ode. Poslije povratka ovdje tad sam još išao u školu, vraćeni smo ovdje. Što se tiče sela izgorjelo je sve, ostao je samo kamen. Krenuo je taj povratak u tom momentu starijih ljudi. Onda je to krenulo. Od 2000.godine to je krenulo na ovamo. Te neke opranizacije su pravile tipske kuće i dalje se ulagalo u poljoprivredu i tako.
Foto: Hayat

Rodnu grudu danas ne želi napustiti ni Munib.

  • Sve dok budemo zagrađivali svoje međe tu smo, tu ćemo i opstati. Tu ćemo se boriti, tu su se i naši borili, od mog prađeda koji je poginuo 1941.godine tu smo, tu smo se borili za našu rodnu grudu. Rodna gruda je ondje gdje jesi.

Ne može rodna gruda biti samo u Sarajevu , nego je i na Drini i na Savi.

Selo Nevačka udaljeno je od Han Pijeska nekih 15 kilometara. Za vrijeme rata porušeno je do temelja. Povratak na svoju rodnu grudu počinje 1999.godine. Ramo Karajčić bio je među 18 porodica koje su se prve vratile na sve porušeno i opustošeno. Obnova je krenula. Prve zime nakon povratka umjesto prozora postavljali su najlone. Danas je u Nevačkoj život. U Nevačku se vraćaju i oni koji su ovo selo napustili i prije rata. Kažu, ovdje žele provesti ostatak svog života.

Foto: Hayat

-Živio sam ovdi. Otišao sam u Švicarsku 1987. Radio sam u Švicarskoj sve do 2015.godine. Tada sam obolio i želio sam da se vratim ovdje kao povratnik. Želio sam da ostatak života provedem u svom selu. Rodna gruda vuče. Odlučio sam da ovdi napravim kućicu da se mogu vratiti, da živim,“ – priča Zehrid Hajdarbašić, povratnik u selo Nevačka, općina Han Pijesak.

Ovdje mu je bila očeva kuća napravljena prije rata. Srušili su je, zapalili, nije ostalo ništa.

  • Ja sam odlučio da se vratim, da napravim kuću da bi imali gdje da se vraćamo, da dolazimo, da ovo selo ne bi ostalo bez stanovništva, da dočekujemo goste. Da nam bude lijepo. Ne treba ti ni da piješ tablete nit išta. Ovdje si uvijek zdrav – kaže Zehrid.

Drugačija, a opet slična priča je Rame Karajčića. On se ovdje vratio prvi.

Foto: Hayat
  • Vratio sam se u Nevačku 3.novembra 1999 godine, ja sa porodicom i osamnaest komšija i prezimili te godine i do danas tu smo. Među osamnaest prvih, međutim poslije je došlo još ljudi. Ukupno je sad 83 kuće. Ima sad tu i naših povratnika iz dijaspore koji prave sebi kuće. Živimo od svog rada.

Život ovdje nije ništa drugačiji od života na bilo kojem drugom selu u BiH.

  • Mi živimo normalno. Treba biti pošten i nema veze što smo u RS, ali niko nas ne vrijeđa i nama je dobro. Bukvalno dobro. Sad što imamo malo manjka, i odvojeni smo, problem je put. Nevačka je jedan pojam koji ljudi ne mogu shvatiti, bar ja to kontam po svom kraju. Nevačka je nešto … neodoljivo po meni – kaže Ramo.

Video pogledajte OVDJE

(Emerin Ahmetašević)

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

PONOVO SE PREVRNUO AUTOBUS NA AUTOPUTU, PUTNICI BILI SREDNJOŠKOLCI

0
Autobus sa 60-ak putnika prevrnuo se na autocesti A44 u zapadnoj njemačkoj saveznoj državi Sjeverna Rajna-Vestfalija, pri čemu je povrijeđeno više od 20 ljudi, objavila je policija u četvrtak navečer.