MLADI FRANCUZ UBIJEN KOD RIJEKE: SPALJENO TIJELO NAŠLI U ŠUMI, DJED NUDI NOVAC ZA INFORMACIJE O UBICI

Mladi Francuz ubijen kod Rijeke: Spaljeno tijelo našli u šumi, djed nudi novac za informacije o ubici

Mladi turista iz Francuske pronađen je mrtav u jednoj šumi u Hrvatskoj

  • Spreman sam da ponudim 5.000 eura onom ko policiji da informaciju koja će otkriti ko je ubica mog unuka. Moja kćerka je slomljena zbog sinovljeve smrti i nije ni u stanju razgovara. Ukratko, Eliot je u Hrvatsku došao kao turista avionom, nadao se da bi mogao da nađe posao u nekom restoranu, ali je brutalno ubijen. Želimo da policija pronađe njegovog ubicu, ali mi nažalost od policije u Rijeci nismo dobili nikakve informacije – tako za Jutarnji.hr priča Cezar Kolaveči, djed mladog Francuza koji je brutalno ubijen a potom bačen u šumi na području Gornjeg Jelenja.

Tiijelo Eliota (24) pronađeno je 20. marta. Od tada, osim šture informacije da se radi o nasilnoj smrti i da je istraga u toku, te da će se o rezultatima kriminalističkog istraživanja informisati javnost, nikakvo novo saopštenje od policije nije stiglo. Za ubicom se i dalje traga, a nadležni, pravdajući se tajnošću istrage, kažu da nemaju nikakve nove informacije za javnost.

Porodica ubijenog mladog Francuza koji je najvjerovatnije ubijen u petak 20. marta na još nepoznatom mjestu, pa potom dovezen na područje gdje je pronađen djelomično spaljen, je ogorčena.

Za policiju je još zagonetka ko je i zašto ubio Eliota. Egzekutor je njegovo tijelo zapalio benzinom nadajući se da će spaljeno, ali na njegovu nesreću tijelo je bilo samo djelimično spaljeno i riječka policija je, u saradnji s Europolom, uspjela da ga identifikuje. U Zavodu za sudsku medicinu riječkog Medicinskog fakulteta tijelo je do 8. maja bilo u limenom sanduku kad ga je preuzelo jedno pogrebno preduzeće, koje je tijelo prevezlo u Francusku gdje je Eliot i sahranjen.

Nakon pronalaska mladićevog tijela, počele su da kolaju različite priče. Jedna od njih je da je, s obzirom na to da je tijelo pronađeno u šumi koja je na migrantskoj ruti, mladić bio žrtva međunarodnog obračuna krijumčara migranata, ali je ta pretpostavka na “klimavim nogama” zato što je mladi Francuz ubijen na drugom mjestu i dovezen u šumu.

Ko zna koliko bi dugo njegovo tijelo bilo skriveno na livadi u šumi do koje vodi poljski put koji uglavnom koriste šumari da nije bilo pasioniranog ljubitelja prirode, riječkog fotografa M. M., koji je tog dana krenuo u još jedan foto-safari. U objektivu je uočio nešto sumnjivo, i kad je prišao bliže shvatio je da postao “krunski svjedok” otkrića zločina.

  • Ostajem kod onog što sam već rekao, dao sam svoj iskaz policiji, nemam vam šta više reći, nervozan sam, nije mi nešto u redu s autom, čekam tehnički – kratko je rekao fotograf novinarima.

Ništa više nisu imali da kažu ni u ambasadi Republike Francuske u Zagrebu, već su sve usmjeravali na policiju.

Potom se novinarima obratio Cezare, koji tvrdi da je djed ubijenog momka. On je rekao da on i roditelji ubijenog Eliota sve informacije o njegovom ubistvu crpe iz medija. On je, umjesto Eliotove majke odgovorio na pitanja hrvatskih novinara.

Čovjek, koji za sebe tvrdi da je bio tjelohranitelj predsjednika Francuske Šarla de Gola rekao je da je Eliot došao u Hrvatsku sa nadom da će tamo pronaći posao.

  • Eliot je putovao avionom kao turista u Hrvatsku koja mu se učinila prelijepom i sanjao je da će naći neki posao u restoranu ili hotelu. Nažalost, njegovi roditelji su još u šoku i o svemu ne mogu da pričaju jer je Eliot nedavno sahranjen. Prije nego je otišao u Hrvatsku, on i ja smo o tome razgovarali. Rekao mi je da ne poznaje nikog u toj zemlji. Ubijen je zbog nekoliko stotina eura. Eliot je bio dobro odgojen i pristojan mladić i mislim da je možda upoznao u nekom baru nekoga ko ga je kasnije ubio jer je primjetio da ima nešto novca kod sebe – napisao je Eliotov deda.

Nezadovoljni što nemaju nikakve informacije o istrazi o smrti svog sina i unuka napisali su i pismo Zoranu Milanoviću, predsjedniku Hrvatske 16. maja.

  • Eliot je došao kao turista, sanjajući i nadajući se da će tamo naći posao. Nažalost, pronašao je samo jezivu smrt; zadavljen je, prevezen u šumu i poliven benzinom. Spaljen je kao smeće i to za nekoliko stotina eura (ne vidimo nijedan drugi razlog), i sama pomisao da je, nakon što je počinio svoj ‘prljavi posao’ ubica otišao kao da se ništa nije dogodilo za nas je nepodnošljiva. Obraćamo se vama, u svojstvu šefa države i bili bismo vam zahvalni ako možete da intervenišete kod riječke policije da nas obavještava o napretku istrage, jer za nas je čekanje moralno mučenje. U znak sjećanja na našeg sina, koji je imao samo 24 godine i koji je umro groznom smrću u vašoj zemlji, zahvaljujemo vam što ste ovo uzeli u obzir kako bi se mogla ostvariti pravda – piše u pismu koji je rodbina ubijenog Eliota naslovila za predsjednik države.

Pismo međutim, nikad nisu poslali. Tvrde da su prvo htjeli da ga “puste u etar”.

  • Kao bivši tajni agent koji je bio blizak de Golu, iako mi je preko 80 godina nastavio bih da se borim do kraja da vidim kako ti kriminalci trunu u hrvatskom zatvoru i zato i nudim nagradu od 5.000 evra svakom ko policiji da informaciju koja bi otkrila ubicu mog unuka – rekao je djed ubijenog mladića.

Osim grozne smrti, strašno im je bilo kad se te subote 9. maja Eliotovo tijelo vratilo u zavarenom limenom sanduku, u koji oni kažu da ne bi stavili ni psa. Međutim, otkriće jezivog ubistva u šumi na području opštine Bakar dogodilo se u vrijeme epidemije koronavirusa i trebalo je više od mjesec dana da pogrebno preduzeće dogovori prijevoz njegovog tijela.

Dan pre nego je telo odvezeno u mrtvačnicu u Francuskoj, matičar u Bakru ga je upisao u matičnu knjigu umrlih. U knjizi umrlih piše da je Eliot Šarlet, rođen 14. marta 1996. godine, umro 19. marta ove godine u Gornjem Jelenju, pet dana nakon što je navršio 24 godine. Dan kasnije, fotograf je otkrio njegovo tijelo. Iako se spekulisalo da su na tijelu nastupile truležne promjene, obdukcija je to opovrgnula i ustanovljeno je da je smrt nastupila unutar 24 sata od pronalaska tijela. Osim davljenja naneseno mu je više udaraca po glavi. Mladić je bio obučen slojevito u nekoliko majica.

S obzirom na to da je tijelo pronađeno na migrantskoj ruti, pojavile su se pretpostavke da bi se moglo raditi o obračunu krijumčara ljudi, ali zasad nema odgovora na pitanje šta bi to mladog francuskog plivača uvuklo u međunarodni lanac krijumčarenja ljudi. Međutim, činjenica da je Francuz ubijen na nekom drugom mjestu možda i ne ide u prilog tvrdnji da se radi o nekom obračunu vezanom uz posao s migrantima.

Iako su porodici, kako navode u francuskom veleposlanstvu, sugerisali da angažuju advokata u Hrvatskoj, oni se nadaju da će i putem medija, ali prije svega i ponuđena nagrada dovesti do rasvjetljavanja jednog od misterioznijih ubistava u Hrvatskoj.

Činjenica da je tijelo nađeno na području koje je ubica možda dobro poznavao kao i put kako pronaći skrovito mjesto za rešavanje tijela, možda bi moglo da ukazuje da je ubica neko s tog područja, ili neko ko ga jako dobro poznaje. Dokle je istraga riječke policije došla odgovora nema, osim što je poznato da je tijelo identifikovano u saradnji s Europolom.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

VITEZ: ISPRED SPOMEN-OBILJEŽJA ‘CISTERNA’ ODATA POČAST UBIJENIMA

0
U Vitezu je danas obilježila 31. godišnjica strašne eksplozije cisterne koja je poslana od strane Hrvatskog vijeća odbrane na teritorij Starog Viteza.