MLADIĆ ISKORISTIO MANJAK KONKURENCIJE I OTVORIO PICERIJU U MOSTARU

Stariji turistički stručnjaci u Hercegovini smatraju da su mladi dobitna kombinacija u turizmu, što zbog inovativnosti, a i zarade.

Dok se Hercegovina, u prvom redu Mostar priprema za turističku sezonu, koja je od proljeća do jeseni najbogatija, javljaju se i prve poteškoće.

Nastavio se trend odlazaka turističkih radnika, najviše profesionalnih konobara i kuhara. Većina njih će usluživati goste u susjednoj Hrvatskoj.

Ipak, postoje i primjeri onih koji su odlučili ostati ovdje i iskoristiti manjak konkurencije, te započeti vlastite biznise.

Mostar, kao jedan od najposjećenijih turističkih gradova regije suočava se sa nedostatkom turističkih radnika, u prvom redu kuhara i konobara.

Nakon završene škole, većina ih traži poslove preko granice. Razlozi su uglavnom financijske prirode. Prosječna plaća konobara u 2019 godini bila je 607 KM, plaća kuhara u prosjeku je iznosila 734 KM, a spremačice oko 900.

Ovi radnici ne idu daleko, uglavnom se zadrže u Hrvatskoj, gdje je prosječna plaća konobara u sezoni 1.630 KM, kuharima čak od 2.250, a čistačice zarade najmanje 1.200 KM.

Uz sve to, nerijetko se turističkim djelatnicima nudi i besplatna hrana i smještaj za vrijeme obavljanja posla. Kuhari i konobari su deficitarak kadar u cijelom Hercegovačko-neretvanskoj županiji. Još 2018. godine u cijelom kantonu je nedostajalo preko 300 ovih radnika.

U Mostaru djeluju dvije turističko-ugostiteljske škole, koje svake godine proizvode kadar, ali za džepove stranih ugostitelja. Dok nedostaje onih koji su zaduženi za gastronomsku sliku, raste broj malih i mladih gospodarstvenika u turizmu.

  • Pa ako krenete od Neuma do Konjica gore, naći ćete veliki broj organizacija malih, koje vode vrlo mladi ljudi, okruženi također mladim ljudima koji su nezanemarivi, da kažem vodeći dio u toj turističkoj privredi – kazao je Mensud Duraković iz Turističke zajednica HNŽ.

Jedan od takvih je i Ahmed Ćurić, koji je sa nepunih dvadeset godina vlasnik male picerije u Bijelom Polju na putu prema Ruištu, Mostar.

Završio je ugostiteljsku školu, a onda se posvetio ljubavi prema kuhanju.

  • Onda sam radio nekoliko godina u Starom gradu u Mostaru, radio sam od prvog srednje, ali onda više nisam mogao izdržati, nema slobodnog vremena, nema ništa i onda sam odlučio otvoriti nešto sam za sebe. U svom je najbolje – kazao je Ćurić.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa ‘GLEDAJ Hayat‘ na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE