MLAĐIMA OD 30 VIŠE NEĆE DAVATI ASTRAZENECINU VAKCINU: ZAOKRET U BRITANIJI

Britanski Zajednički odbor za vakcinisanje i imunizaciju (JCVI) preporučio je danas britanskim vlastima da ne bi trebalo davati AstraZenecinu vakcinu protiv covida-19 mlađima od 30 godina kada je to moguće zbog jako rijetke nuspojave krvnih ugrušaka u mozgu.

“Mlađima od 30 je bolje ponuditi alternativu”

Wei Shen Lim, predsjedatelj JCVI-ja za covid-19, rekao je da na osnovi dostupnih podataka i dokaza odbor savjetuje da je odraslim osobama mlađima od 30 godina koje nemaju zdravstvenih problema bolje ponuditi alternativu AstraZenecinu vakcinu kada ona postoji.

Objasnio je da je za mlađe ljude, kod kojih su rizici od potrebe za hospitalizacijom puno manji, bolje koristiti druga cjepiva kada se uzmu u obzir rizici i koristi od AstraZenecine vakcine.

  • Ne savjetujemo obustavu vakcinisanja za bilo koga u bilo kojoj dobnoj grupi. Savjetujemo da se prednost da jednoj vakcini pred drugom za jednu specifičnu dobnu skupinu, zaista iz krajnjeg opreza, a ne jer imamo ozbiljnih razloga za zabrinutost u pogledu sigurnosti” vakcine, rekao je Lim na briefingu.

Britanski regulator utvrdio moguću nuspojavu zgrušavanja krvi u mozgu

Dodao je da bi ljudi trebali i dalje dobivati drugu dozu AstraZenecine vakcine ako su dobili prvu.

Preporuka je objavljena nakon što je britanski medicinski regulator MHRA utvrdio moguću nuspojavu vakcina koje su razvili Oxford i AstraZeneca kod koje dolazi do rijetkog zgrušavanja krvi u mozgu.

Izvršna direktorica MHRA-e June Raine naglasila je da su koristi cjepiva veće od rizika za veliku većinu ljudi, kao i Evropska agencija za lijekove u svojem ažuriranom mišljenju u srijedu, piše Index.hr.

EMA: Postoji veza između AstraZenece i neobičnih krvnih ugrušaka

Danas je, podsjetimo, i Europska regulatorna agencija (EMA) objavila kako je utvrdila postojanje veze između cjepiva AstraZenece i stvaranja rijetkih krvnih ugrušaka. Pritom je naglasila da je korist vakcina AstraZenece i dalje veća od rizika od mogućih nuspojava.

  • Zaključili smo da bi stvaranje neobičnih krvnih ugrušaka u kombinaciji s niskim trombocitima trebalo biti navedeno kao moguća rijetka nuspojava vakcina”, rekla je izvršna direktorica EMA-e Emer Cooke.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE