MLADOŽENJA IZ KOMŠILUKA NAPRAVIO HAOS ZBOG KOVERTI: POZVAO JE SVE GOSTE NAKON SVADBE I PITAO SAMO JEDNO! NASTAO MUK!

Koliko puta ste čuli da su se mladenci požalili kako im je umesto poklona ili novca, neko od gostiju na vjenčanju “uvalio” praznu kovertu?

Sigurno makar jednom… A kako to obično biva, “prevarant” ostane neotkriven jer su mladenci isuviše bili uzbuđeni, opijeni srećom i svime što se oko njih dešava (istina, nekad i alkoholom) da bi uopšte primijetili ko im je kakvu kovertu i u kom trenutku “tutnuo” u ruke…

Na jednom forumu je tako jedna bivša mlada, a sad sretno udata žena sa dvoje djece po imenu Barbara, otkrila da je na sopstvenom vjenčanju dobila ne jednu, ne dvije, već tri takve prazne koverte… Priča se povela o neobičnim (u najmanju ruku) svadbenim običajima, nekim prilično neprijatnim – poput onog da se javno upisuje koliko para je koji gost dao ili koji poklon donio, pa do onih nekih zastarjelih po kojima svekar polaže pravo na prvu bračnu noć sa mladom.

Ali ono što je najviše “raspalilo” forumaše jeste baš ta priča o praznim kovertama. Kako je većina istakla, nije sramota ako nemaš para za poklon, ali je “odvratno ako lažeš i obmanjuješ mladence koji su ti ili neki prijatelji ili, još gore, rodbina”.

Svoje iskustvo podijelio je jedan korisnik ovog foruma iz Čačka po imenu Milutin, a njegova zaista nevjerovatna priča izazvala je pregršt komentara na mreži…

Evo šta se to Milutinu dogodilo:

  • Oženio sam se prije 12 godina i, hvala Bogu, još sam u braku. Bolju ženu nisam mogao da odaberem i ako mene pitate, svima bih savjetovao brak. Ali posle iskustva koje sam imao, ne bih i vjenčanje – počeo je ovim riječima svoju priču.
  • Svadba je bila za 300 gostiju, i žena i ja imamo dosta prijatelja i rodbine, pa jednostavno nismo mogli da smanjimo. Pare smo pozajmili, računajući da ćemo ih vratiti poslije vjenčanja, jer smo većini, makar onim najbližim, poručili da bi nam više značile pare od poklona – iskren je Milutin.
  • Sve je bilo super, bilo je veselo, igralo se do jedan u noć… Poslije smo, kako je to običaj, žena i ja otvarali poklone, a pare iz označenih koverata smo stavljali na gomilu. Znao sam da će biti nekih nepotpisanih poklona i koverti, uvijek se desi da se zaboravi čestitka u posljednjem trenutku. Ali rekoh da ih ne miješam sa drugima, lakše ću onda “provaliti” šta je od koga i kome da se zahvalim na pravi način. Da ne bude zovem Đoleta da mu kažem “hvala na tosteru”, a on čovjek uzeo TV. Nije u redu – rekao je on.

Dođem ti 50 eura

A onda se desilo ono za šta je Milutin čuo da se dešavalo mladencima, ali nikada nekome njemu bliskom. Naišao je na praznu kovertu…

  • Otvaramo mi tako te koverte, a ljudi su davali koliko je ko imao – 20, 30, 50, 100 eura… Svako prema svojim mogućnostima. Dobar drug iz vojske, a za koga sam znao da je u finansijskim problemima, napravio je foru, pa je u kovertu stavio papirić na kome piše: “Dođem ti 50 eura”. I stvarno mi je poslije pola godine dao pare. Ali, da se vratim… Uzimam ja tako jednu bijelu kovertu, znate one “pljosnate” kao za račune, i vidim da je tanka… Otvorim, a unutra ništa! – šokirano je naveo Milutin.
  • Au, pa to se stvarno dešava, pomislim. Pitam ženu je l’ ima ideju ko bi mogao da bude, ona kaže da nema. Stvarno su nam svi gosti bili vrlo bliski. Ako nije familija, onda su prijatelji iz djetinjstva. Bilo je tu njenih drugarica i mojih drugova koji su poveli momke i djevojke, a koje ne poznajemo, ali oni i nisu davali pokone. Dakle, blizak krug od 300 ljudi, a među njima “korov”… Pa, da li je moguće? – kaže Milutin.

Izdaja ga je toliko pogodila da se zainatio da istjera cijelu priču do kraja. Konsultovao se sa ženom, zaključili su da se najvjerovatnije radi o nekom daljem rođaku, jer su prijatelje koje su zvali znali od djetinjstva, odrasli su zajedno…

  • Jedan rođak, drugi rođak, tetka s tatine strane, ujak s mamine i tako redom. Lijepo ja sve, pitam je l’ im bilo lijepo, zahvalim se na poklonu, pa kažem: “Jao, pobrkale nam se čestitke, baš me sramota, ne znam na čemu da se zahvalim…?” I onda oni kažu – te pekač, pa 50 eura, set posuđa, i tako… Krug se suzio, svi od rodbine su nešto dali. Ostalo mi samo par prijatelja. Neke dvije njene drugarice i moja tri drugara, od kojih sam sa jednim zaista odrastao. Išli zajedno u vrtić, školu, živi u mojoj ulici, druga kuća od mojih roditelja… Poslije srednje je otišao u Ameriku, bio tamo nekih desetak godina, pa kako nije bilo posla, vratio se i sad je opet kod svojih. Rekoh, daj i njega da prebrinem, ubijeđen da nije on prevarant – priča Milutin.
  • Pozovem ga, pa opet odglumim sve po redu – kako me je sramota, eto zovem da se zahvalim, a ne znam na čemu… itd, kad ono tajac…. Šuti on s druge strane telefona. Rekoh (neću ime da mu kažem, da ga dalje ne brukam): “Što šutiš, šta je bilo?”. I tu on počne nešto da “maže”. Te izgubila mu se čestitka, te je stavio 200 eura, te je ostavio pare da njegovi daju… Vidim ja koliko je sati… Zahvalim mu se što je bio na vjenčanju i kažem: “Druže, mogao si da mi kažeš da nemaš, ne bi bio nikakav problem… ‘Hajd, na zdravlje ti bilo”. Više nikada mi se nije javio, niti ja njemu. A njegovi roditelji crvene svaki put kad me sretnu. Šta će nesretnici, sramota ih na njegov red – ovim riječima je završio svoju ispovijest Milutin.

Njegova priča je izazvala burne reakcije, dosta je bilo onih koji su mu čestitali što nije prešutio, a tek poneko ga je nazvao “sitnom dušom” i da je trebalo da pusti sve i “da ne ruši staro prijateljstvo zbog glupih para”.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

OSMANI: KOSOVO SE USAGLASILO SA DIJELOM AMERIČKOG PREDLOGA U VEZI SA...

0
Predsjednica Kosova Vjosa Osmani je pred sutrašnji nastavak dijaloga u Briselu izjavila da postoji saglasnost oko dijela američkog prijedloga u vezi sa pitanjem dinara.