MLIJEČNA KOKOS TORTA ZA SVE PRILIKE: SAVRŠENA SVEČANA POSLASTICA!

Savršen dezert pun kremastog fila

Sastojci: 300 g turskog keksa, 200 ml mlijeka.

Za fil: 1 l mlijeka, 1 puding od slatke pavlake, 60 g gustina, 8 punih kašika šećera, 2 vanil šećera, 100 g kokosa, 10 g želatina u granulama, 200 ml slatke pavlake.

Za dekoraciju: 2 kesice krem šlaga od čokolade, 100 ml mlijeka, 50 g čokolade za kuhanje.

Priprema: Od cjelokupne količine mlijeka odvojiti 100 ml i u njega dodati želatin u granulama te pomiješati i ostaviti da nabubri. Od preostale količine mlijeka izdvojiti još 200 ml pa razmutiti u njemu puding sa ukusom slatke pavlake i gustin.

Ostatak mlijeka sipati u šerpu, dodati vanilin šećer i šećer pa kuhati dok ne proključa. Potom sipati razmućenu smjesu sa pudingom i gustinom i nadalje kuhati. Neprekidno miješati dok se ne zgusne i u skuhani fil umiješati kokos i naburjeli želatin, navodi Kurir.rs.

Fil miješati dok se želatin ne otopi a zatim ga ostaviti po strani dok se potpuno smjesa ne ohladi. Kašiku po kašiku dodati umućenu slatku pavlaku. Mutiti mikserom dok se ne sjedini.

Turski keks na kratko umakati u mlijeko i slagati ga na tacnu za posluživanje. Oblikovati pravogaonik od 15 komada keksa. Preko podloge od keksa nanijeti 4 fila od kokosa. Isti postupak filovanja (red keksa – red fila) ponoviti još 4 puta. Krem šlag od čokolade umutiti sa mlijekom i njime premazati filovanu tortu.

Čokoladu rastopiti na pari i poprskati je preko krem šlaga. Prijatno!

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa ‘GLEDAJ Hayat‘ na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

KAPIDŽIĆ: NEKA MIRNO SPAVAJU KAO I DO SADA. JA ZNAM DA...

0
Bivši ministar u Vladi Kantona Sarajevo i trenutni član Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH Faruk Kapidžić komentirao ponašanje zastupnika na posljednjoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo.