MLJAC! RECEPT ZA SOČNI KOLAČ OD GRIZA I KOKOSA

Volite li baklavu, i druge deserte sa šećernim sirupom, mogla bi vam se svidjeti i basbousa, tradicionalni bliskoistočni kolač od griza i kokosa.

U basbousi se tradicionalno uživa uz šoljicu kafe od kardamoma, ali poslužit će i šoljica čaja ili mlijeka. U receptu se osim griza koristi i ghee, pročišćeni maslac koji predstavlja ukusnu zamjenu za ulje i druge masnoće. Osobit štih daje i tahini, pasta od sezama koja daje fini orašati štih.

Sastojci za basbousu:

1 2/3 šoljice (300 g) griza

1/2 šoljice gheeja

1 kašika meda

1/2 šoljice (116 g) šećera

1/2 šoljice (97 g) jogurta.

1/2 kašike (6 g) praška za peciva

1/2 šoljice (45 g) ribanog kokosa

1/2 kašike tahinija

1 kašika gheeja za namastiti posudu

Za sirup:

1 šoljica šećera

1 šoljica vode

1 kašičica soka od limuna

2 kašike meda

1/2 kašičice ekstrakta vanilije

Bademi ili orasi za ukrašavanje (prema želji)

Priprema:

1. U dubokoj zdjeli pomiješajte griz, prašak za pecivo, šećer i kokos pa dobro promiješajte. Rastopite ghee u mikrovalnoj pećnici ili na štednjaku, a zatim otopite med u njemu. Dodajte ghee s medom u zdjelu suhih sastojaka i dobro promiješajte da se sjedini. Dodajte jogurt pa promiješajte.

2. Okruglu posudu za pečenje od 30 cm premažite tahinijem i gheejem pa ravnomjerno rasporedite smjesu za kolač. Na vrh prema želji ravnomjerno rasporedite bademe ili orahe.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa ‘GLEDAJ Hayat‘ na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE