MODERNA ZAPOČELA TESTIRANJE VAKCINE PROTIV KORONAVIRUSA NA DJECI

Farmaceutska kompanija Moderna saopćila je danas da je započela je testiranja vakcine protiv koronavirusa na djeci.

Kliničko ispitivanje, nazvano studija KidCOVE, obuhvatit će približno 6.750 djece u SAD-u i Kanadi u dobi između šest mjeseci i 11 godina.

Testiranje je podijeljeno u dva dijela. U prvom dijelu na djeci se ispituju različite doze vakcine. Djeca u dobi od šest mjeseci do godine primit će dvije doze vakcine u razmaku od 28 dana na nivou od 25, 50 ili 100 mikrograma. Djeca između dvije i 11 godina primit će dvije doze vakcine u razmaku od oko 28 dana, bilo na nivou od 50 ili 100 mikrograma.

Nalazi prvog dijela koristit će se za određivanje doze koja će se koristiti u drugom dijelu ispitivanja. Za drugi dio, testiranje će se proširiti na djecu koja su dobila fiziološki rastvor placebo. Djecu će pratiti 12 mjeseci nakon primljene druge doze.

Moderna radi testove kako bi utvrdila štiti li vakcina djecu od razvijanja bolesti ako dođu u kontakt s koronavirusom.

  • Zadovoljstvo nam je započeti drugu od tri faze studije mRNA-1273 na zdravoj djeci u SAD-u i Kanadi. Ova pedijatrijska studija pomoći će nam da procijenimo potencijalnu sigurnost i imunogenost djece – rekao je izvršni direktor Moderne Stéphane Bancel.

Moderna nije jedina kompanija koja vakcinu protiv Covid-19 testira na djeci, jer se već vakcina Pfizer/ BioNTech protiv Covid-19 proučava i na djeci. Također, iz kompanije Johnson & Johnson najavili su planove za proučavanje vakcine kod adolescenata u dobi od 12 do 18 godina.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE