MOGU NAM SPASITI ŽIVOT: KAKO PRAVILNO NAMJESTITI RETROVIZORE U AUTOMOBILU?

Namještanje retrovizora zna biti frustrirajući proces, ali ovi dijelovi automobila mogu nam spasiti život, i zato ih treba znati pravilno namjestiti.

Retrovizori, odnosno vozačka ogledala, daju nam mogućnost da znamo šta se dešava iza nas. Pomažu nam kod parkiranja, mijenjanja traka, preticanja i drugih dijelova vožnje.

Upravo iz tih razloga, jako je bitno znati ih namjestiti na pravilan način. Posebno se to odnosi na one koji svog limenog ljubimca dijele s nekim drugim. Mnogi ovaj proces ne rade kako bi trebali, a tih nekoliko minuta može značiti spašavanje života.

Uvijek se počinje od centralnog, odnosno unutrašnjeg, retrovizora. Njega se namješta tako što uhvatimo ugao cijelog zadnjeg stakla, a preporučuje se i da ga namjestimo prema gore, zbog udaljenih vozila.

Zatim treba podesiti bočne retrovizore. Ovo zavisi dosta od visine vozača i samog automobila, ali neko generalno pravilo je da se visina retrovizora podesi s paralelom ceste.

Ako imate problema s parkiranjem, i tu može pomoći podešavanje retrovizora. Prilikom parkiranja spustite retrovizore kako bi vidjeli cestu i trotoar.

Naravno, vratite ih naredni put kada budete ulazili u saobraćaj, ali tokom parkiranja ih možete ostaviti spuštene dokle god vama najviše odgovara.

Još jedna stvar vezana za retrovizore koja je jako bitna jeste da svi objekti koje vidimo u ovim ogledalima nisu toliko daleko od nas. Zbog zaobljenosti stakla se oni čine dosta daleko, ali su distance u realnosti manje.

Zbog toga, uvijek provjerite i podesite svoje retrovizore, te oprezno vozite.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

NAJAVLJENO ZATVARANJE DIONICE NA AUTOPUTU A-1

0
U većem dijelu Bosne i Hercegovine saobraća se po pretežno suhom kolovozu, ali i dalje skrećemo pažnju na moguće odrone.