MOGUĆE DA ĆE DRŽAVA MORATI UČITELJIMA DATI POVIŠICU OD 6 POSTO JOŠ IZ DOBA SANADERA

Vrhovni sud odbacio je zahtjev za revizijom presude Županijskog suda koji je presudio u korist zaposlenice Geološkog instituta koja je tužila tu ustanovu zbog neisplate uvećane osnovice plaće prema sporazumu koji datira još u vrijeme vlade Ive Sanadera, piše Jutarnji list.

To znači da državi prijeti val tužbi zaposlenika javnog sektora koje bi proračun mogle stajati i više od dvije milijarde kuna ako se vlada ne dogovori sa sindikatima koji su već podnosili pilot-tužbe i redom su sve išle u njihovu korist.

Pilot-tužbe podnesene su zbog neisplate osnovice uvećane za šest posto u 2016., a riječ je o obvezi koju je država potpisala 2006. za vrijeme vlade Ive Sanadera, no onda je došla globalna financijska kriza i sindikati i vlada su se dogovorili 2011. da će osnovica godišnje rasti za šest posto kad rast BDP-a na međugodišnjoj razini dosegne dva i više posto tokom dva uzastopna tromjesečja.

To se dogodilo 2015. ali tada su vlada i Državni zavod za statistiku tvrdili da rast BDP-a nije iznosio dva posto, nego su ga prvi put zaokružili na četiri decimale, pa je povećanje iznosilo 1.9998 posto.

Nakon toga krenule su pilot-tužbe a u sindikatu Preporod tvrde da je već oko 400 tužbi pravomoćno doneseno u korist radnika te da bi u konačnici oko 170.000 zaposlenika javnih službi moglo profitirati od toga. Dosuđivani su iznosi od 5.500 do 9.000 kuna, a Ministarstvo znanosti i obrazovanja naložilo je 3. septembra školama da pokrenu postupak revizije ako izgube tužbe.

Stav je Ministarstva, naime, da nisu bile ispunjene pretpostavke za primjenu sporazuma s obzirom na to da sadrži odredbu o odgađanju povećanja za onoliko kvartala za koliko je zabilježen pad BDP-a, te da se povećanje trebalo dogoditi tek u januaru 2019. godine.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

GLUMICA DOLORES LAMBAŠA SLAVILA BI 43. ROĐENDAN: ŽIVOT IZGUBILA U STRAVIČNOJ...

0
Na današnji dan, prije 43 godine, rođena je jedna od najtalentiranijih hrvatskih mladih glumica, Dolores Lambaša koja je preminula 2013. godine od zadobivenih poveda u stravičnoj prometnoj nesreći pokraj Slavonskog Broda.