MOGUĆE POGORŠANJE: AGROINDUSTRIJSKI SEKTOR U BIH JOŠ ODOLIJEVA POSLJEDICAMA KORONAVIRUSA

Ukupan izvoz agroindustrije za prva tri mjeseca ove godine iznosio je skoro 211,39 miliona KM, a u istom periodu lane 189,35 miliona KM, što predstavlja povećanje izvoza za 11,64 posto.

Od januara do kraja marta 2020. uvoz je iznosio 762,37 miliona KM, što je više za 5,23 posto u odnosu na 2019, podaci su Spoljnotrgovinske komore BiH.

  • Većina obrađenih podataka spoljnotrgovinske razmjene sirovina i proizvoda agroindustrijskog sektora bilježi porast i uvoza i izvoza. Kroz ova tri mjeseca, agroindustrija nije pokazala negativne posljedice koje će zasigurno u narednom period donijeti uticaj korona virusa. U narednim mjesecima očekujemo pogoršanja i otežan rad i u ovoj industriji, s obzirom na to da je uvoz sirovina znatno otežan a domaća  industrija poput mesopreraivačke, mlinske industrije, proizvodnje ulja, šećera, hrane za uzgoj peradi i stoke, zavisi od uvozu – kažu u STK.

Naglašavaju da su, prema preliminarnom istraživanju koje je sprovela STK, postojeće zalihe dovoljne za proizvodnju naredna dva mjeseca.

  • Osim toga, problematičan je i uvoz repromaterijala, odnosno materijala za pakovanje proizvoda. U BiH, kompanije za proizvodnju ambalaže još se bore za opstanak, tako da je još moguće pronaći i ambalažu iz domaće proizvodnje za ove proizvode. Od svih proizvoda bitno je pomenuti šećer, s obzirom na to da je izvoz obustavljen u potpunosti za Italiju, gdje je zabilježen pad izvoza od tri miliona KM i Tursku, sa padom izvoza od 1,2 miliona KM, zatim ulje, gdje je zabilježen pad izvoza u Tursku za oko devet miliona KM. Značajan rast izvoza zabilježen je kod goveđeg mesa, jer je u posmatranom periodu počeo da se odvija izvoz u Tursku, u vrijednosti od skoro 7,2 miliona KM, zatim mesa peradi u Srbiju i Crnu Goru, te ostalih konzerviranih proizvoda u Hrvatsku i Sloveniju, a ovaj izvoz nismo bilježili lane. Zabilježen je i značajan rast izvoza pšenice i suražice u Tursku, od 2,7 miliona KM – naglašavaju u STK.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE