MOGUĆI PLAN ZA BALKAN: ZBOG ČEGA RUSI ZAHTIJEVAJU POVLAČENJE NATO-A IZ RUMUNIJE I BUGARSKE?

Prijedlozi Rusije za bezbjednosne garancije uključuju povlačenje trupa NATO-a iz Bugarske i Rumunije, koje su se pridružile alijansi posle 1997. godine, saopštilo je Ministarstvo vanjskih poslova Rusije, javlja RIA Novosti .

U ovom ministarstvu su istakli da je ova tačka u nacrtima sporazuma namjerno vrlo jasno formulisana.

  • Moskva čeka brz odgovor o bezbjednosnim garancijama – rekao je Gavrilov
  • Radi se o povlačenju stranih snaga, opreme i naoružanja i drugim koracima kako bi se vratili u konfiguraciju iz 1997. godine na teritoriju zemalja koje nisu bile članice NATO- a navedenog datuma. To uključuje i Bugarsku i Rumuniju – pisani su odgovori ministarstva na pitanja upućena za godišnju konferenciju za novinare Sergeja Lavrova.

Krajem 2021. Rusija je objavila nacrte ugovora sa Sjedinjenim Državama i sporazuma sa NATO-om o pitanjima bezbjednosti. Moskva, posebno, zahtjeva od svojih zapadnih partnera pravne garancije odbijanja daljeg širenja NATO-a na istok, pridruživanja ukrajinskom bloku i uspostavljanja vojnih baza u postsovjetskim zemljama.

Prva runda pregovora na ovu temu održana je u Ženevi 10. januara. Uslijedio je sastanak Savjeta Rusija – NATO u Briselu . Nakon toga, 13. januara održane su konsultacije na bečkom mjestu Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju. Moskva je saopštila da čeka pismeni odgovor što je prije moguće.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

NSRS USVOJILA ZAKLJUČKE: PONIŠTITI SVE ODLUKE SCHMIDTA

0
Narodna skupština bh. entiteta RS usvojila je zaključke u kojima se zahtjeva da međunarodna zajednica povuče izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje je donio visoki predstavnik Christian Schmidt.