MORATE PROBATI: SAVRŠENA GALETA S JABUKAMA I ORASIMA

Ovo je kolač divnog izgleda i brze i jednostavne pripreme.

Galeta ili francuski Galette je riječ normanskog porijekla koja znači plosnati kolač i obično označava različite vrste plosnatih kolača, okruglih ali i drugih oblika.

 Najčešće su to kolači prhkog tijesta, s izuzetkom Bretonske galete, koja je ustvari palačinka od heljdinog brašna punjena slanim a ne slatkim punjenjem.

Ako ste u mogućnosti, koristite razne vrste jabuka, zbog što zanimljivijeg okusa.

Sastojci

Za slatko prhko brisée tijesto:

  • 200 g mekog brašna
  • 100 g maslaca
  • 40 g sitnog šećera
  • 1 žlica domaćeg vanilij šećera
  • 1 jaje (ostaviti žličicu razmućenog jajeta za premazivanje galette)
  • 1 prstohvat soli
  • 1 prstohvat kardamoma (smrviti u fini prah zrnje iz 2 mahunice)

Za nadjev:

  • 3 jabuke
  • 1 šaku čistih oraha
  • kristal šećer i cimet u prahu (koliko treba)

Priprema:

Brašno, hladan maslac, šećer, vanilij šećer, prstohvat soli i prstohvat kardamoma umijesiti brzim pokretima prstiju u mrvičastu smjesu.

Potom u smjesu dodati razmućeno jaje i mijesiti rukom dok tijesto ne postane glatko.

Tijestu dati oblik diska debelog oko 2 cm i ostaviti ga da odmara u hladnjaku (tijesto staviti u poklopljenu zdjelu ili ga zamotati u prozirnu foliju).

Dok se tijesto odmara na hladnom, nožem usitniti orahe. Oguliti 3 jabuke (savjetujem da se kombiniraju različite vrste jabuka kako bi se pomiješali različiti okusi) i razrezati ih na 4 kriške.

Odstraniti sredinu jabuke sa svake kriške i narezati svaku krišku na tanke komadiće (svaki treba biti debela oko 2-3 mm).

Pobrašniti radnu podlogu i razvući tijesto sukalom u obliku kruga debelog oko 0,5 cm. Premjestiti tijesto na pleh za pečenje obložen masnim papirom za pečenje.

Posuti tijesto s malo šećera i s cimetom u prahu, te s komadićima oraha. Ostaviti rub tijesta od oko 6 cm bez nadjeva. Poslagati kriške jabuka po tijestu, te po jabukama posuti šećer, cimet u prahu i komadiće oraha.

 Rubove tijesta preklopiti preko jabuka i svakih 5 cm tijesto preklopiti u obliku pregiba i lagano stisnuti da se ne otvori za vrijeme pečenja. Tijesto premazati razmućenim jajetom i posuti kristal šećerom.

Peći u zagrijanoj pećnici na 180°C oko 45-60 minuta dok tijesto ne porumeni.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.