MOSKVA NE MOŽE SAKRITI RAZOČARENJE MACRONOVOM POBJEDOM: DE GAULLE SE OKREĆE U GROBU

Moskva ne može sakriti razočarenje nakon francuskih predsjedničkih izbora. Još prije devedesetak dana tako je sve bilo lijepo - u Mađarskoj je pobijedio Viktor Orban, u Srbiji Aleksandar Vučić, Marine Le Pen ušla je u drugi krug, a onda - udarac, a i Janez Janša, dobar prijatelj Putinovog najboljeg prijatelja, doživio je krah na izborima.

Velik dio medija naglašava ne pobjedu Emmanuela Macrona, nego izjavu Marine Le Pen da je njen rezultat pobjednički.

  • “Potpuna i bezuslovna kapitulacija: Francuzi predali državu globalistima”, “Charles de Gaulle se okreće u grobu”, “Francuska samu sebe lišila suvereniteta”, “Francuska pala na historijskom ispitu”, “Macron će nastaviti antirusku politiku i uvoditi sankcije” – samo su neki naglasci prvih ruskih komentara na pobjedu Emmanuela Macrona nad Putinu sklonoj Marine Le Pen, uprkos tomu što mu je i ruski predsjednik Putin prilično rano uputio čestitku.
  • Macron pobijedio – Francuzi rezignirani, podijeljeni i revoltirani, Evropa uzdahnula s olakšanjem – komentira ruski portal Vesti.

Rusija, čiji su tenkovi zapeli u ukrajinskoj stepi, suočena s jednodušnom osudom Evrope, sve nade polaže u stalno najavljivani raskol unutar briselskog kluba. Svjesni su da im Orban sam nije od velike koristi i sve su nade položili u mogući obrat u Francuskoj.

Naime, prema prokremaljskoj komentatorici Jeleni Karaevoj, Francuzi su, u nedjelju 24. aprila, propustili sudbonosnu priliku da se pokažu kao “vodeća suverena i moderna nacija”.

EU je imala šansu, kako kaže, da se pobjedom Marine Le Pen reformira u smjeru integracija i okupljanja suverenih država i nacija, a ne da bude globalistički amalgam koji poput “pijavice isisava stare tradicije i vrijednosti iz nacionalnih bića evropskih naroda i stvara nekakvu nakaradnu nadnacionalnu tvorevinu”.

Potpredsjednik gornjeg doma ruskog parlamenta Vijeća federacije Konstantin Kosačov uvjeren je da će se rusko-francuski odnosi radikalizirati nakon Macronove pobjede, i to ne toliko zbog Ukrajine, nego da pokaže da je Francuska važna sila.

Zanimljivo je da većina medija ne navodi ko je sve čestitao Macronu pobjedu, ali ističu telegram podrške koji je Le Pen nakon izbornog poraza dobila od italijanskog ultradesnog kolege Mattea Salvinija, također jednog radikalno desnog Putinova prijatelja, piše Jutarnji list.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

GRADIMIR GOJER PIŠE ZA HAYAT.BA: IMIGRANTSTVO, ZAPIS NA MARGINAMA ČITANJA PROZE ‘KRV,...

0
Hadis Medenčević svoj je imigrantski život, poglavito situiran u Češkoj, za vrijeme krvave agresije na Bosnu i Hercegovinu "pretočio" na stranice knjige „Krv, med i hmelj".