MOŽE BITI OD POMOĆI: DONOSIMO PET TRIKOVA KAKO SE DOBRO NOSITI SA TUĐIM LOŠIM RASPOLOŽENJEM

Kad nam je neko blizak tjeskoban i preplavljen tugom, prirodno je tu njegovu emociju shvatiti kao problem - nešto o čemu treba brinuti i brzo to riješiti, ali to je pogrešan način razmišljanja

2. Isprobajte obrnutu empatiju

Empatija je sposobnost stavljanja samoga sebe u ‘tuđe cipele’ i shvaćanja kako je to živjeti životom te osobe, zajedno sa njezinim mislima, osjećajima, iskustvima i okolnostima.

To je izuzetno važna vještina, ali postoji i obrnuta inačica posebno korisna za upravljanje lošim raspoloženjem drugih ljudi.

  • Ja to nazivam obrnutom empatijom. Umjesto da se stavljate u ‘tuđe cipele’, pokušajte se sjetiti vremena kada ste vi bili ‘u tim cipelama’. Drugim riječima, pokušajte se prisjetiti vremena kada ste se borili na sličan način i nosili sa nizom teških emocija i raspoloženja. Na primjer, ako je neko zaista ljut i frustriran, razmislite o vremenima kada ste i vi bili toliko frustrirani i ljuti da vam se činilo kako ne možete razmišljati kako treba – objašnjava psiholog.
Pixabay

Razmišljate na ovaj način:

Što se dogodilo da ste se tada toliko naljutili?

Kakve su se vrste misli i emocija motale vašim umom?

Što su radili ljudi oko vas?

Što ste željeli za sebe i trebali kada ste se tako osjećali?

  • Često obrnuta empatija može biti snažniji način poštivanja tuđe borbe jer se temelji na vlastitim iskustvima, a ne na hipotetičkim. Što se više možete povezati s onime što neko prolazi, to su veći izgledi da budete istinski korisni i prava podrška osobi pokraj vas, a da ne spominjemo kako ćete i sami biti manje reaktivni i emotivni – dodao je.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

POZNATI DETALJI NESREĆE: OGLASILO SE TUŽILAŠTVO O TRAGEDIJI U KOJOJ JE...

0
Milana Koprena (46), pedagogica Osnovne škole ”Branko Radičević” u Banjoj Luci poginula je u teškoj saobraćajnoj nesreći koja se dogodila na Rebrovačkom mostu kada je u nju udario ”pežo” kojim je upravljao Stefan Srdić (20) iz Laktaša, saopštilo je Okružno javno tužilaštvo u Banoj Luci.