MOŽE LI TURIZAM JOŠ VIŠE ZAŽIVJETI U BIH?

Bosna i Herecgovina, zemlja u obliku srca, jedna je od najljepših zemalja na svijetu.

Zbog svojih prirodnih ljepota Bosna na svjetskoj mapi turizma važi za destinaciju nevjerovatnih potencijala, o kojima se, nažalost, ne brine dovoljno.

Turizam u BiH mogao biti slamka spasa za privredu, i to  je jedina privredna grana koja od rata do danas bilježi stalni napredak, saglasni su bili Amarildo Mulić, direktor JP Nacionalni park prirode „Una“, Ramiz Bašić, viši stručni saradnik u Turističkoj zajednici HNK i Amir Hadžić, predsjednik Udruženja hotelijera i restoratera u BiH, gosti emisije 360stepeni.ba na Hayat TV-u.

  • Nema kraja niti kutka u BiH koji ne bi trebalo posjetiti. Nama se, na sreću desio turizam i mi ga živimo. A jedan od glavnih krivaca su bh duša, naša ljubaznost i gostoprimstvo, to jejdan magnet koji zadržava i privlači – kazao je Amir Hadžić, predsjednik Udruženja hotelijera i restoratera u BiH.
  • Broj posjeta Nacionalnom parku „Una“ se iz godine u godinu povećava. Međutim, imamo tu i određenu dozu nesigurnosti zbog migrantske krize u našem kantonu. Mi se sa tim izazovom borimo na području USK. Dakle, bio bi sigurno taj procentar nešto više jer smo to zaključili i iz razgovora sa našim hotelijerima koji su nam rekli da su imali veliki broj otkazanih posjeta – ističe Amarildo Mulić, direktor JP Nacionalni park prirode „Una“.

Ramiz Bašić, viši stručni saradnik u Turističkoj zajednici HNK, kazao je kako u Mostaru nema problema sa migrantima, da se stabilizira i stanje oko deponije „Uborak“.

  • Mi se godinama borima sa prosjačenjem. Mnogo puta smo mi organizovali sastanke sa predstavnicima vlasti i to je donijelo tek neke sitne rezultate. – priča Bašić.

Predsjednik Udruženja hotelijera i restoratera u BiH otkrio nam je da su trenutno najbolje platiše posjetio iz zemalja Dalekog Istoka.

Smara kako se BiH treba više povezati sa zemljama u okruženju.

– Zašto se ne bi Skadarlija promovisala u Sarajevo, a Sarajevo na Skadarliji? – ističe Hadžić.

Broj noćenja u BiH bi trebao biti veći i potrebno je na sve načine afirmisati i motivisati sve posjetioce naše predivne Bosne i Hercegovine da posjete svaki njen gradić, svaki njen kutak, saglasni su bili sagovornici emisije 360stepeni.ba.