Sastojci za tijesto: 300 g glatkog brašna, 150 g omekšalog maslaca na sobnoj temperaturi, 80 g šećera, prstohvat soli, na vrh noža praška za pecivo, 1 vanilin šećer, 1 jaje.
Za krem: 1/2 l mlijeka, 2 pudinga od čokolade, 70 g čokolade za kuhanje, 140 g šećera, 80 g maslaca, 100 g sjeckanih lješnika.
Za ukrašavanje: 30 g čokolade za kuhanje, 2 kašike mlijeka, 2 kašike ulja.
Priprema: U veću posudu sipati brašno, narezati maslac, dodati šećer, jaje, so, prašak za pecivo i vanilin šećer. Od svih sastojaka ručno umjesiti glatko tijesto. Tijesto prebaciti na prozirnu foliju, dobro zamotati sa svih strana i istisnuti vazduh. Pustiti da tijesto odmori u frižideru sat vremena.
Nakon otprilike pola sata, treba napraviti krem. Pomješati puding od čokolade sa šećerom i od mlijeka uzeti 12 kašika i pomješati tako da nema grudvica. Ostatak mlijeka staviti da se kuha. Kad provri mlijeko staviti ga sa strane, sipati u njega smjesu za puding, promješati, vratiti na vatru i kuhati dok se smjesa ne zgusne. U skuvani puding dodati narendanu čokoladu i dobro izmješati da se čokolada otopi i sastavi s kremom.
Zatim ubaciti maslac narezan na kockice i sjediniti s kremom. Krem prekriti prozirnom folijom i pustiti da se malo prohladi.
Nakon sat vremena izvaditi tijesto iz frižidera i izmjeriti ga. Odvojiti jednu trećinu tijesta i sačuvati je za kasnije. Na pobrašnjenoj podlozi razvaljati veći deo tijesta na dimenzije pleha.
Pleh podmazati i posuti brašnom, pa u njega staviti razvaljano tijesto. Ako je negde ostalo viška testa, odsjeći ga nožićem. Višak tijesta spojiti sa nerazvaljanim dijelom.
Sa krema skloniti foliju, nanijeti ga preko tjesta i dobro poravnati pazeći na ivice. Zatim polovinu sjeckanih lješnika rasporediti po cijelom kremu, a preko narendati ostatak tijesta i prstima preraspodeliti po cijeloj površini. Na kraju odozgo posuti i ostatak lješnika.
Pitu peći u zagrijanoj rerni na 180 stepeni 40 minuta. Ohladiti na sobnoj temperaturi, pa ukrasiti otopljenom čokoladom pomješanom s mlijekom i uljem.
Nakon toga prije sječenja i posluživanja dobro ohladiti u frižideru. Uživajte!