Polovina čovječanstva zaražena je ovom bakterijom, a rješenje je u prirodi: smokve, lan, divlji origano, krompir, perga…
Prvi izbor u rješavanju ovog problema svakako su smokve.
Smokve u maslinovom ulju prirodan su lijek za borbu protiv bakterija u želucu. U teglu stavite suhe smokve i prelijte ih hladnoceđenim maslinovim uljem. Da bi bolje otpustile lhekovite materije u ulje, smokve možete prerezati na četiri dijela.
Teglu zatvorite i pustite sve da stoji barem četrdeset dana. Nakon tog perioda, svako jutro na tašte uzimajte po jednu smokvu, a poželjno je uz smokvu uzeti i kašičicu maslinovog ulja u kojem se nalaze smokve.
Za što bolji efekat potrebno je uskladiti i ishranu. Trudite se da jedete kuhanu i laganu hranu bez previše začina, naročito ljutih. Izbjegavajte da jedete kiselu, masnu hranu, posebno suhomesnate proizvode. Hranu pripremajte na maslinovom ulju, koje je prirodno i neprerađeno.
Maslinovo ulje i smokve, pored bakterija u želucu, rješenje su i za druge bolesti. Poznato je da je ova kombinacija dobra za neplodnost, hemoroide, crijevna oboljenja, zatvor, bronhitis, astmu.
Ulje divljeg origana – Najdjelotvorniji prirodni antibiotik može vam pomoći u suzbijanju helikobakterije. Uništava više od trideset vrsta bakterija i iskustva su pokazala da je veoma djelotvoran.
Sjemenke lana – Kašiku lanenih sjemenki potrebno je preliti sa dva decilitra kipuće vode. Poklopite i ostavite mješavinu da odstoji tri sata. Procijedite i uzimajte po jednu kašiku prije svakog obroka.
Sok od krompira – Uzmite tri sirova krompira (bez kore) i iscijedite ih u sokovniku. Potrebno je konzumirati po pola čaše ovog soka prije obroka.
Propolis i perga – Perga je polen koji pčele skupljaju i čuvaju u košnicama kako bi mogle da ga koriste preko zime kao hranu za mlade pčele. Takav polen bogat je amino-kiselinama, bakterijama, mliječnom kiselinom, fermentima i kvascima. Propolis se koristi u obliku alkoholne tinkture, tačnije, deset kapi propolisa na čašu vode. Potrebno je piti po jednu čašu prije svakog obroka. Propolis nemojte uzimati dok pijete antibiotike. Perga se žvaće dok je svježa, i to po 10 mg dnevno. Konzumirajte je nakon obroka.