MUFTIJA TRAVNIČKI: POST AŠURE BRIŠE GRIJEHE IZ PROTEKLE GODINE

U mubarek dane islamskog kalendara ubraja se Dan Ašure i zauzima posebno mjesto kod vjernika jer se nalazi u blagoslovljenom mjesecu muharremu, prvom mjesecu hidžretske godine koji je jedan od četiri odabrana mjeseca kod muslimana.

Muhammed s.a.v.s je mnogo držao do ovog dana, pa je između ostalog rekao: “Pet je vremena kada Allah dž.š. neće odbiti dovu roba, u tih pet vremena ubraja i noć Jevmu Ašure (deseta noć Muharrema)”. Prema Takvimu Rijaseta Islamske zajednice u BiH 10. dan mjeseca muharrema 1443. Hidžretske godine ili Dan Ašure ili Jevmu Ašura ove godine pada sutra, u srijedu.

Dr. Ahmed-ef. Adilović, muftija travnički u razgovoru osvrnuo se na mjesec muharrem i Dan Ašure. Navodi, između ostalog, da je Muhammed s.a.v.s. postio i preporučivao da se posti Dan Ašure.

  • Trebamo znati da je mjesec muharrem jedan od četiri posebna mjeseca o kojima Allah dž.š. kaže: “Broj mjeseci u Allaha je dvanaest, prema Allahovoj Knjizi, od dana kada je nebesa i Zemlju stvorio, a četiri su zabranjena (sveta), to je prava vjera. U njima nemojte sebi nepravdu činiti (ne griješite)!” (Et-Tevbe, 36.) U ovom ajetu ta četiri mjeseca su opisana riječju “hurum”, što znači zabranjena. Smatramo da je to bolji prijevod nego sveta, jer ti mjeseci ne mogu biti svetiji od ramazana, koji je najodabraniji od svih mjeseci u godini. Iz samog teksta ovog ajeta, tj. iz riječi “U njima nemojte sebi nepravdu činiti (ne griješite)” vidi se da je u tim mjesecima vjernicima dodatno zabranjeno činiti nepravdu i griješiti, pa je zato adekvatniji prijevod da su to zabranjeni, a ne sveti mjeseci. Dakle, u mjesecu muharremu, a i u ostala tri zabranjena mjeseca, vjernici se trebaju maksimalno truditi da izbjegavaju griješenje i da povećaju pokornost Allahu i činjenje ibadeta – istakao je muftija Adilović.

O vrijednosti Dana Ašure i posta u tom danu, kako ističe, ima nekoliko vjerodostojnih hadisa, pa tako Buhari i Muslim bilježe da je Ibn Abbas rekao: “Kada je Allahov Poslanik stigao u Medinu, zatekao je Jevreje da poste Dan Ašure, pa ih je upitao: ‘Šta je to?’ Oni su odgovorili: ‘Ovo je poseban dan, u njemu je Allah spasio Israelićane od od njihovog neprijatelja (faraona) pa ga je Musa, alejhis-selam, postio iz zahvale Allahu.’ Na to je Allahov Poslanik rekao: ‘Mi smo preči Musau od vas’, pa je postio taj dan i naredio (vjernicima) da ga poste.”

O vrijednosti posta na taj dan Muslim bilježi slijedeću predaju: Allahov Poslanik je upitan o postu na dan Ašure, pa je kazao: “Post Ašure briše (male) grijehe iz protekle godine.”

  • Na osnovu tih i sličnih hadisa, jasno je da je u mjesecu muharremu preporučeno postiti nekoliko dana, a posebno deseti dan, tj. Dan Ašure, jer je za post toda dana najavljena velika nagrada. Pored toga, preporučeno je postiti i deveti dan muharrema, što se vidi iz predaje koju također bilježi Muslim: “Kada je Allahov Poslanik počeo postiti Dan Ašure i drugima naredio da ga poste, rečeno mu je: ‘Allahov Poslaniče, to je dan koji veličaju Jevreji i kršćani’, pa je on rekao: ‘Ako budem živ naredne godine, postit ću i deveti dan.'” Dakle, u ovim danima trebamo se posebno čuvati grijeha i truditi se da činimo što više dobrih djela, kako bismo zaslužili Allahovu milost – poručuje muftija Adilović.

Ističe kako, između ostalog, trebamo postiti nekoliko dana ovoga mjeseca, a naročito deseti dan, tj. Dan Ašure, jer ga je Muhammed, s.a.v.s., postio i preporučio da se posti, te najavio veliku nagradu za post toga dana.

  •  U našoj tradiciji je i pravljenje jela koje se zove Ašura, te njegovo dijeljenje rodbini i prijateljima. To je lijep običaj, kojim se, prema nekim predajama, prisjećamo spasa Nuha, a.s., i njegovih sljedbenika od potopa, kada su pomiješali preostalu hranu i zajedno je jeli. I taj događaj nas treba dodatno potaći na slijeđenje pravog puta i zajednički rad, kako bismo zaslužili spas i sreću i na ovom i na budućem svijetu – kazao je na kraju razgovora travnički muftija ef. Adilović.

Ašura u prevodu s arapskog jezika znači deset, a upravo 10. muharrem je izuzetno značajan u historiji islama i poslanika. Na taj dan su se, prema hadisima i drugim izvorima, zbili brojni važni događaji, uključujući i spašavanje lađe poslanika Nuha a.s. i prolazak poslanika Musaa a.s. kroz razdvojeno more kako bi se spasio od faraona.

Prema mnogim djelima historije kulture, na ovaj dan je prihvaćeno i pokajanje poslanika Adema a.s., vatra nije htjela opeći i spaliti poslanika Ibrahima a.s., poslanik Jakub a.s. se ponovo sreo sa sinom i poslanikom Jusufom a.s., poslanik Ejub a.s. je ozdravio, poslanik Junus a.s. se spasio iz utrobe ribe, a poslanik Isa a.s. je rođen i uzdignut Božijom voljom. Na ovaj dan, 61. hidžretske godine, na Kerbeli je ubijen unuk poslanika Muhammeda Husejin sa još 72 njemu bliske osobe.

Zbog tih i mnogo drugih važnih događaja, muslimani pridaju veliku važnost Danu Ašure koji je karakterističan po istoimenom slatkom jelu koje se pravi od više vrsta voća, orašatih plodova, žitarica i drugih namirnica.

Takvo jelo spravlja se u znak sjećanja na poslanika Nuha a.s. čija lađa je taj dan pristala na kopno nakon poplave sa, prema predajama, parom svih živih vrsta na Zemlji, piše Preporod.info.

I među Bošnjacima ovaj se dan obilježava posebnim vjerskim programima, a običaj je da mnoge porodice toga dana pripremaju i kuhaju Ašuru

  • Ašura se pravi tako što se različite namirnice pomiješaju i kao takva je i simbol društva. Muslimani širom svijeta na taj dan prave i dijele Ašuru – kazuje Hamida Omerović, koja dodaje da ovo jelo može sadržavati od 7 do 77 namirnica, a običaj je da se podijeli komšijama i rodbini.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

DANAS POSEBNA SJEDNICA NSRS: NA DNEVNOM REDU SREBRENICA I ANTIUSTAVNI IZBORNI...

0
Kolegijum Narodne skupštine RS zakazao je Trinaestu posebnu sjednicu NSRS za danas, 18. april 2024. godine, s početkom u 10 sati.