MUHASILOVIĆ ZA HAYAT: AKO PALESTINCI BUDU PREPUŠTENI SEBI, SVJEDOČIT ĆEMO NOVOM MASAKRU

Jahja Muhasilović, vanjskopolitički analitičar smatra da bi napad Izraela na Palestinu mogao prerasti u regionalni sukob jer je mnogo igrača uključeno u isti.

Kako je rekao u Hayatovoj emisiji ‘Sedam plus’, neminovno će uslijediti da je Izrael spreman izvršiti neki vid genocida nad Palestincima jer su spremni ubijati i civile.

  • Izrael je gnjevan kao nikada do sada, što je donekle opravdano jer nikada  do sada nije ovoliko Izraelaca poginulo, više od 1.000 u tri dana. Uhvaćeni su nespremni i Hamas je pokazao da se mogu boriti protiv njih. Vrijeme je na strani Izreala, uspjeli su staviti pod kontrolu dio države, ali, sada slijedi brutalna ofanziva prema Gazi-poručio je Muhasilović.

Kako kaže, bit će desetine hiljada žrtava.

  • Uništavanje Gaze se sada dešava. Iran direktno i indirektno stoji iza napada. SAD su prvi put rekle da ne stoje da Iran ne stoji iza napad, što pokazuju da nemaju apetit da idu u frontalni rat protiv Irana- navodi on.

Pojašnjava da bi moglo doći do domino efekta koji bi se mogao preliti tako da cijeli svijet bude u haosu.

Turska i Egipat su se do sada ponudili kao medijatori te pokušavaju smiriti Izrael, dodaje Muhasilović.

Napomenuo je bitnu činjenicu:

  • Palestinski narod 70 godina preživljava ono što je Izrael preživio u ovim danima. Izostavlja se činjenicama da decenijama tako žive-pojašnjava.

Smatra da je ova kriza pokazala da se u geopolitici sada više uvažavaju Turska i Egipat, a ne SAD.

  • Izrael će ići na to da uzme dio Gaze, podijeli je i parča. Egipat će biti jedna od ključnih država i s njima će pokušati veći dio Palestinaca iseliti, što će olakšati anekciju- rekao je Muhasilović.

On kaže kako je Hamas dokazao da izraelska vojska nije nepobjediva, kao što je bio mit do sada, te da je javnost zabrinilo koliko su logistički opremljeni.

  • Ako Palestinci budu prepoušteni sebi, svjedočit ćemo novom masakru, najbrutalnijem do sada-podcrtao je Muhasilović te dodao da arapski svijet ima snagu da se suprostavi Izraelu, ali da su njihovi problemi podjeljenost i korupcija.

(I.S.)

Pogledajte njegovo gostovanje OVDJE.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

UNIVERZITET COLUMBIA PREDVODNIK SKUPOVA PODRŠKE PALESTINI

0
Američki Univerzitet Columbia, poznat po organizaciji protesta protiv rata u Vijetnamu i antirasističkih protesta, postao je poprište skupova podrške Palestini nakon izraelskih napada na Gazu.