MUHIDIN EFENDIJA TOPČAGIĆ: ALLAH, DŽ. Š., JE NA POMOĆI SVOME ROBU SVE DOK JE ON NA POMOĆI SVOME BRATU MUSLIMANU

Islam nije samo vjera, već cjelokupan sistem življenja i svjetonazora koji kroz kur'anske principe i praksu Muhammeda, a. s., nastoji usmjeriti i osigurati okvir ponašanja za svakog pojedinca.

Uzvišeni Gospodar nas nakon prve naredbe, imperativa da stječemo znanje, odnosno da se obrazujemo, usmjerava ka društvenoj zajednici, odnosno poziva nas da budemo aktivni i korisni članovi zajednice, upućujući nas na kur’anske riječi: “Međusobno se potpomažite u dobročinstvu i bogobojaznosti, a nikako u griješenju i neprijateljstvu.”

Poslanik Muhammed, s. a. v. s., da bi nas podstakao da budemo korisni članovi društvene zajednice, izrekao je sljedeći hadis: “Najbolji od vas su oni koji najviše koriste drugim ljudima. Čovjek ne može biti koristan član društvene zajednice ukoliko ne uzima učešće u istoj. Faktori blagostanja svake zajednice, kakve mi danas poznajemo, su obrazovanje, ljudska prava, javno zdravstvo, pravda, moral i oni su kao takvi inkorporirani u suštinu islama. Svako od nas u svome životu vrši specifične uloge i funkcije, a samim time, svi smo okrenuti prema toj društvenoj zajednici svojim bićem i svojim djelovanjem. Naš uzor i Poslanik, a. s., osim funkcije Božijeg poslanika, obnašao je druge uloge u svome životu: bio je muž, bio je otac, bio je sin, bio je djed, bio je učitelj, bio je trgovac, bio je pastir, bio je vođa, bio je vojskovođa, bio je državnik… U svaku tu ulogu se davao maksimalno. Svaku je vršio odgovorno i savjesno jer je znao i bio je uvjeren da će se njegovo djelovanje odraziti najviše na zajednicu kojoj je on i pripadao. Svako od nas treba dati svoj maksimum jer nas tome obavezuje i uzvišeni Allah kada nas u časnome Kur’anu obavještava: “A čovjeka smo stvorili kako bi se trudio.“

Onaj ko svome bratu muslimanu olakša neku dunjalučku poteškoću, Allah će mu olakšati na Sudnjem danu. Onaj ko olakša zaduženom, Uzvišeni će mu dati i na ovom i na budućem svijetu, onaj ko prikrije mahane svoga brata muslimana na dunjaluku, Allah će prikriti njegove mahane i na ovom i na budućem svijetu. Allah je na pomoći Svome robu, sve dok je on na pomoći svome bratu muslimanu, uči nas Poslanik, s. a. v. s. Moramo biti svjesni da će ljudi s vremenom zaboraviti naše riječi, ali naše postupke i naša djela nikada neće zaboraviti jer naša djela mnogo više govore od riječi.

Naša plemenita vjera islam nas uči da su pozitivne društvene promjene ponukane upravo željom i namjerom pojedinaca da donesu pozitivne promjene i boljitak društvu kojem su pripadale. Zapitajmo se sada na prvom mjestu može li svako od nas doprinijeti razvoju i boljitku društvene zajednice kojoj pripada, zapitajmo se na koji način možemo doprinijeti razvoju zajednice kojoj pripadamo. Naravno da možemo. Uzet ćemo samo tri segmenta u koja ukoliko uložimo sav svoj trud i napor, a time ćemo doprinijeti i svome razvoju i svome boljitku, ali i razvoju općeg  društva u kojem se nalazimo.

Prvi imperativ i naredba uzvišenog Gospodara, istakli smo, da čovjek traži znanje, odnosno da se obrazuje. Obrazovanje i znanje su temelj svake društvene zajednice i temeljni razlog uspjeha svake zajednice. Da bi se čovjek mogao razvijati, iznalaziti nova rješenja, poduhvate za svoje društvo, potrebno je da bude obrazovan u skladu s vremenom u kojem živi. Najveći značaj znanju je upravo dao plemeniti Gospodar kada su prve riječi objavljene Muhammedu, a. s.,  cijelom čovječanstvu do Sudnjega dana, upravo bile traganje za znanjem.

A nakon što steknemo potrebna teoretska znanja, potrebno je da ih primijenimo u praksi. To je drugi temelj, odnosno drugi koncept u kojem možemo dati svoj doprinos. Svako onaj ko na svom radnom mjestu, u svom okruženju svjesno i savjesno i odgovorno postupa i odnosi se prema zadatim obavezama, radnom mjestu, već doprinosi boljitku i razvoju društvene zajednice.

Zar nas ne uči Poslanik, s. a. v. s., da smo svi mi pastiri? Da će svako za svoje stado, za svoje odgovornosti i preuzete amanete biti pitan?

Treći koncept i treća oblast za koju možemo doprinijeti razvoju svoga društva i zajednice kojoj pripadamo jeste moral.

Abdulah Ibn Mubarek, govoreći o tome šta je to moralno ponašanje, jedne prilike je kazao: “To je vedrina i nasmijanost lica. To je nastojanje da čovjek čini dobro, a da se susteže da drugima nanosi bilo kakvu štetu. Ko to od nas ne voli da susretne drugu osobu koja je nasmijanog lica? Ko to ne voli da se druži sa osobama vedrog i veselog duha? A ko od nas voli da mu neko drugi čini nepravdu i spletkari oko njegovog života? Naposljetku, najmanje što možemo učiniti u ovim mubarek danima mjeseca ramazana jeste da sagledamo svoje stanje, da sagledamo svoj karakter. Ukoliko počnemo razmišljati da možemo doprinijeti svojoj društvenoj zajednici mijenjajući same sebe, načinili smo prvi pozitivan korak ka smjeru da mijenjamo sebe, ali i svoju društvenu zajednicu. Oni koji sjednu sami sa sobom i kažu: ‘Zbog ove i ove mahane ja imam neskladan život u svojoj porodici, zbog ove i ove mahane i ove i ove moje slabosti, ja nemam lijep odnos sa svojim prijateljima i svojim kolegama.’ Ukoliko bismo svi počeli razmišljati na ovaj način i prije svega ulagali u sebe i promjene na samima sebi, uveliko bismo doprinijeli promjenama i boljitku i napretku našem društvu kome pripadamo.

Uzvišeni Gospodar jeste nas stvorio kao pojedince, ali nas je učinio bićima društva i bićima zajednice. Molim Gospodara da ovi mubarek dani mjeseca ramazana budu početak naše pozitivne promjene. Molim Gospodara da u ovim mubarek danima mjeseca ramazana učinimo prve korake kako bismo učinili život na ovome svijetu i u ovome društvu i zajednici u mnogo čemu boljim za nas same, za naše porodice i društvo općenito.

Pogledajte video OVDJE.

(B.Z.F.)

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE