MUJAGIĆ I ŠUŠNICA O STANJU U BIH: SRBIJA NIKADA NIJE ODUSTALA OD SNA DA POCIJEPA BOSNU, VUČIĆ SE TREBA POKLONITI ŽRTVAMA GENOCIDA

U Briselu, Rimu, Londonu, Švedskoj, Kanadi, Ženevi, Oslu i Parizu, 10. januara održat će se protesti za mir.

O tome koliko je neophodno da svijet shvati opasnu situaciju u kojoj se BiH nalazi, da poduzme konkretne korake i sasluša mišljenje bosanca i hercegovaca, u našoj emisiji ‘7 Plus’ Hayat TV-a, razgovarali smo sa Satkom Mujagićem, bivšim logorašom iz Omarske, koji je jedan od potpisnika inicijative za mirne proteste u Briselu, te Srđanom Šušnicom, kulturologom, diplomiranim pravnikom i publicistom.

Mujagić je iskazao važnost ovog trenutka, kazavši kako svi treba da shvate šta se dešava u Bosni i Hercegovini, te da to nije politika, nego kršenje Ustava i Zakona.

  • Mislim da je jako bitno da svijet i politički faktori, ali i mediji pokažu svijetu šta se dešava u BiH, te da se na taj način suprotstavimo tim politikama, ali i da pošaljemo jasnu poruku svijetu da nije u pitanju etnički sukob, nego grubo kršenje Ustava i Zakona – mišljenja je Mujagić.

Šušnica je upozorio kako se procesi u Bosni i Hercegovini ubrzano odvijaju i idu ka scenariju koji niko od građana Bosne i Hercegovine ne želi.

  • Politički sukob i nasilna eskalacija nad Bosnom i njenim građanima dolaze iz vana sa akterima u Bosni i Hercegovini. Kriza je inducirana agresivnom politikom Ruske Federacije, susjedne Srbije, ali i zvaničnog Zagreba. Nažalost, ova vještačka kriza ima potencijal da se razvije u nasilje i otvoreni konflikt, to bi dodatno pocijepalo državu Bosnu i Hercegovinu i bh. društvo. Zapadne demokratije nisu shvatile ozbiljnost situacije u Bosni i Hercegovini i onog što kuhaju Dodik, Vučić, Čović. Mislim da su podcijenili svaki aspekt krize u BiH. Ono što je zabrinjavajuće i zbog čega bi međunarodna zajednica trebala oštrije reagovati jeste nemogućnost bh. institucija da se izbore sa ovolikom količinom nasilja – mišljenja je Šušnica.

Mujagić je kazao kako očekuju puno od protesta, prvenstveno da se njihov glas vidi i prepozna.

  • Očekujemo da međunarodna zajednica vidi kako većina nije za rat i opasnu retoriku, kršenje ustava i rušenje države. Nažalost, naše institucije nisu u stanju da se nose sa ovim problemima. U drugim državama bi bsituacija bila drugačija, primjer je Katalonija. Zapadnom svijetu želimo pokazati šta se dešava u Bosni i Hercegovini, želimo da se prekine sa negiranjem genocida u Srebrenici, glorifikacijom ratnih zločinaca, ali i samim tim alarmirati Ameriku da se aktivnije uključi. Imat ćemo pismo upućeno svim svjetskim zvaničnicima – naveo je Mujagić.

Šušnica je mišljenja kako će odziv biti velik, obzirom da je situacija krajnje ozbiljna.

  • Želimo dati jasne ideološke vrijednosti krize u Bosni i Hercegovini. Ova kriza ima za svoj uzrok jednu surovu kontrarevoluciju, gdje se žele srušiti tekove antifašizma. Danas se u tom centru našla Bosna i Hercegovina, sutra će neka druga zemlja. Jasno je da građani žele mirnu, prosperitetnu i građansku zemlju. Ono što Dodik radi je postmoderni neofašizam. U bivšoj Jugoslaviji centar antifašističkog otpora je bila Bosna i Hercegovina. Upravo iz Bosne i Hercegovine se branila Jugoslavija, ona je i nastala žrtvom naroda ove zemlje. Negiranjem Bosne, Dodik želi od fašista da napravi antifašiste, a od antifašista fašiste. Ako je nemoguća Bosna i Hercegovina, kako to Dodik kaže, onda je nemoguća i Hrvatska, i Srbija i svaka druga evropska zemlja – istakao je Šušnica.

Mujagić je upozorio kako Srbija nikada nije odustala od toga da pocijepa Bosnu i Hercegovinu, samo u manjem intenzitetu, nego za vrijeme rata.

  • Naša zemlja postoji od prije doalska Osmanlija. Očekujem od lidera iz susjedstva da se konačno počnu ponašati kao pravi susjedi, pogotovo Srbija, da prestanu sa retorikom koja vuče u dalje podjele. Vrijeme je da Srbija prizna genocid u Srebrenici, to je činjenica koja je dokazana pred međuanrodnim sudom. Sramno je branjenje murala u Beogradu. Vučić bi trebao da dođe u posjetu Sarajevu i da razgovara sa predstavnicima vlasti, a ne da ide u Banja Luku. Ono što je kristalno jasno jeste da Dodik nije predstavnik svih Srba, 66 posto građana RS-a je ponosno što su bosanci. Mi moramo okrenuti novu stranicu, ali na Beogradu je prvi potez. Vučić se treba pokloniti žrtvama genocida u Srebrenici, a ne da pravi cirkus kao 2015. godine kada je isceniran tzv. atentat na njega – rekao je Mujagić za ‘7 Plus’ Hayat TV-a.

(Mehmed Sultanović)

Video pogledajte OVDJE

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

RAMAZAN U MOSTARU: ORGANIZOVANA AKCIJA PODJELE RAMAZANSKIH PAKETA

0
Manifestacija “Ramazan u Mostaru” ima za cilj predstavljanje kulturoloških vrijednosti Bošnjaka u Mostaru, a pored edukativnog i vjerskog manifestacija nastoji da ima i humanitarni karakter.