MUNJEVITA AKCIJA SIPA-E: POD LUPOM ISTRAŽITELJA VIŠEMILIONSKI TENDER

U akciji SIPA-e koju pod nadzorom Tužilaštva TK pripadnici ove policijske agencije provode od jutros izdat je nalog za privođenje šest osoba. U toku su pretresi u Tuzli, Gračanici i Živinicama.

Pod kontrolom SIPA-e nalaze se Enver Bijedić, državni zastupnik i predsjednik stranke Socijelademokrati BiH, te Aziz Čačković, Amir Tursunović i Amir Sušić, sva trojica kadrovi te stranke, kao i privatni poduzetnici Dženan i Atif Mujkić, vlasnici firme “Minning and Drilling” iz Gračanice.

Aziz Čačković direktor je rudnika soli “Tuzla” d.d., Amir Sušić je bivši direktor, a Tursunović je predsjednik Nadzoronog odbora.

Svi osumnjičeni će svi biti privedeni u prostorije SIPA-e na ispitivanje, nakon čega će se odlučiti o daljim koracima.

Oni se sumnjiče za dodjeljivanje poslova ekploatacije na “Tetimi” firmi koja nema kapacitete za tu vrstu polsova.

Jedan od ugovora koj je pod lupom istražitelja je onaj potpisan 12. februara ove godine, a koji se odnosi na bušenje i opremanje usmjerenih istražno-eksploatacionih bušotina.

U pitanju je investicija vrijedna 5,5 miliona maraka. Ovaj posao je dodijeljen firmi Minning and Drilling d.o.o. Gračanica koja je osnovana u julu 2018. godine i koja je do kraja 2019. godine imala samo jednog zaposlenog radnika, te ukupni prihod u iznosu od 220 hiljada KM.

Iz SIPA-e je ranije potvrđeno da su osobe koje su pod istragom osumnjičene za udruživanje radi činjenja krivičnih djela i zloupotrebu položaja ili ovlaštenja.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE