MUP KS O SJEDNICI SKUPŠTINE: SLUŽBENICI UPRAVE POLICIJE POSTUPAJU U SKLADU SA ZAKONOM

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo saopćilo je danas, u povodu pisanja pojedinih medija u vezi sa aktivnostima policijskih službenika Uprave policije MUP-a KS koje se odnose na osiguranje objekta Skupštine i Vlade KS, da policijski službenici Uprave policije postupaju u skladu sa zakonom i drugim propisima koji regulišu njihov rad, a samim tim i po odredbama Uredbe o određivanju ličnosti i objekata u KS koji se posebno osiguravaju i načinu njihovog osiguranja te posebnim planovima osiguranja navedenog i drugih određenih objekata.

U saopćenju se pojašnjava da već duži vremenski period prilikom vršenja poslova fizičkog osiguranja objekata koje osiguravaju policijski službenici Uprave policije, shodno odredbama navedene uredbe, a zbog operativnih saznanja koja su dostavljena i Upravi policije MUP-a KS, policijski službenici ta osiguranja vrše uz obavezno nošenje i automatskog oružja, što će biti, navodi se, nastavljeno i u narednom periodu.

  • Nadalje, policijski službenici vrše vanjsko osiguranje objekta i samo po pozivu ovlaštenih lica pojedinih organa i institucija, a zbog eventualnog činjenja krivičnih djela ili prekršaja iz nadležnosti policije, imaju pravo i obavezu postupiti po zahtjevima za intervenciju, te takvih poziva, niti aktivnosti policijskih službenika unutar zgrade Vlade i Skupštine Kantona Sarajevo nije bilo do momenta pisanja ovog saopštenja, a u vezi sa današnjim događanjima u Skupštini – navode iz MUP-a KS.

Ističu da će kontinuirano i tokom narednog perioda shodno ustavnim i zakonskim nadležnostima i ovlaštenjima, vršiti svoje poslove i zadatke te odbacuju, kako navode, zlonamjerne i neutemeljene natpise u medijima i poručuju neće dozvoliti da se time narušava ugled i profesionalan odnos Uprave policije i njenih policijskih službenika.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

ELVEDINA MUZAFERIJA: OVO MI JE POKAZATELJ DA MOGU OSTVARITI JOŠ VIŠE

0
Najbolja bosanskohercegovačka alpska skijašica Elvedina Muzaferija po okončanju sezone u takmičenju FIS Svjetski kup i Evropa kup i povratku u Sarajevo izjavila je da je ponosna na postignute rezultate.