MUSAKU S PATLIDŽANOM PIPREMILA JE NAŠA ALMASA LAZOVIĆ U EMISIJI ‘IFTAR MOJE NANE’

Svoju seharu recepata naša Almasa Lazović obogatila je starim bosanskim kuharom koji je odštampan davne 1984. godine, a napisao ga je magistar Alija Lakišić, bosanski kuhar i putopisac.

Hayat

Ova knjiga omogućava svakoj domaćici da barem ponekad napravi mali izlet iz svoje uobičajene kuhinje i pripremi nešto posebno, a također već decenijama pomaže i u očuvanju bosanskohercegovačke tradicionalne narodne kuhinje, poboljšava kvalitet jela vrlo značajnih u historiji bosanske sofre te na taj način baštini tradiciju koju stoljećima baštine i naše pranane i nane.

Kada govorimo o pojmu bosanske tradicionalne kuhinje, magistar Alija Lakešić bio je vrlo jasan u svojoj knjizi. Izraz tradicionalna kuhinja ovdje je upotrijebljen namjerno jer se, prema mišljenju magistra Lakišića i njegovih saradnika na knjizi, u krajnjoj liniji i ne može govoriti o nekoj čistoj nacionalnoj kuhinji. Kako kaže, vrlo je teško bilo utvrditi koja su izvorna jela pojedinih krajeva i naroda. Ako je i utvrđeno, onda je takvih izvornih jela vrlo malo.

Inače, smatra se da je kuharska vještina najprije razvijena u zemljama istoka, odakle je prenesena u Evropu. Primjer takvog jela jeste i musaka.

Analiza receptura za pripremu musake Bjelokosića, Pilavdžića i Hadžibajrića pokazuje da se bosanske musake razlikuju od uobičajnih. Musaka dolazi od arapske riječi musaqqa što u prijevodu znači skvašen ili natopljen, a inače označava povrće pripremljeno za jelo s prženim mesom, uprženo na maslu i jajima, a posuto uprženim sjeckanim mesom. Često ćete čuti od raznih kuhara koji ne poznaju dovoljno našu tradicionalnu kuhinju da musake nisu karakteristične za Bosnu, što nije tačno.

Imamo bosansku musaku, sarajevsku musaku, musaku od krompira, musaku od patlidžana, musaku od tikvica, grahovu musaku, kupusnu musaku, musaku od kelja, pileću musaka od kelja ili zelenog patlidžana.

Za musaku od patlidžana potreban vam je patlidžan, goveđe mljeveno meso, so, jaja, mlijeko, crni luk, brašno, biber… Crni patlidžani se očiste i izrežu na plohe, te posole i puste da malo odstoje i ocijede.

Meso se isjecka ili samelje, luk očisti i isjecka. Ugrije se masnoća i prodinstaju luk i meso te se posoli. U pomašćenu tepsiju naslaže se sloj patlidžana, pospe pripremljenim mesom i lukom, malo pobiberi, te se opet reda sloj patlidžana i sloj mesa i luka, a odozgo je obavezan sloj patlidžana. Jelo se ispeče.

Kada je musaka gotovo pečena, zalije se jajima umućenim s mlijekom i brašnom te vrati ponovo u pećnicu da se zapeče.

Uživajte u iftarima uz Merkator i „Iftar moje nane“ Hayat TV-a.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.