MUSIĆ UPITAO VLADU USK-A: GDJE JE POTROŠENO 48 MILIONA MARAKA KOJE STE DOBILI OD VLADE FEDERACIJE

Nakon što je Vlada FBiH jučer potpisala sporazume s premijerima kantona i dodijelila sredstva od 200 miliona KM, reagovao je i Jasmin Musić, zastupnik u Skupštini USK i predsjednik KO SDA USK.

Musić se u javno objavljenom Facebook statusu zapitao šta je i kako radila kantonalna vlast sa sredstvima dodijeljenim u prethodne dvije godine. Pored navedenog, Musić se osvrnuo i na projekat izgradnje brze ceste Bihać-Cazin-Velika Kladuša te upitao da li USK planira finansijski podržati ovaj projekat.

  • Ima li izvještaja Vlade USK za dodijeljena sredstva Federalne vlade kantonima? Hoće li USK finansijski podržati brzu cestu Bihać-Cazin-Velika Kladuša? Vlada FBiH je jučer potpisala ugovore o raspodjeli 200 miliona KM kantonima u FBiH. Naš kanton je ove godine, zahvaljujući Vladi FBiH koju predvodi premijer Novalić, dobio 23.903.093 KM. Moram se zapitati, kao građanin ali i zastupnik u Skupštini USK, šta je sa izvještajem Vlade USK o utrošku dodijeljenih sredstava u prethodne dvije godine? Gdje su državne pare, kad i gdje su potrošene? Interesantno je da je zbog navedenog Vlada FBiH ove godine donijela drugačije kriterije, a sve s ciljem da se opravdaju dodijeljena sredstva. Tako su kantoni dužni u roku od 30 dana dostaviti plan ulaganja dodijeljenih sredstava za kapitalna ulaganja te vidljivo obilježiti odobrene projekte s federalnog nivoa u skladu sa prethodno usvojenom Vladinom Uredbom – navodi Musić.

Dodaje kako će biti zanimljivo pratiti koje će projekte i po kojim kriterijima delegirati Vlada USK.

  • Hoće li i u kojoj mjeri biti zadovoljeni stranački interesi u ovoj predizbornoj godini? Ne sumnjam da će pravac netransparentnog izbora projekata biti glavna vodilja u kreiranju plana projekata i utroška novih dodijeljenih sredstava. A kad smo kod projekata, vrijedi istaći jučerašnji pokušaj predsjednika NES-a (A-SDA) Nermina Ogreševića da medijski prostor popuni izjavama o projektima s kojima do sada nije imao nikakvu vezu. Naravno, radi se o projektu izgradnje brze ceste Bihać-Cazin-Velika Kladuša za koji je Novalićeva vlada odobrila 4,3 miliona KM i koji će realizirati JP Autoceste FBiH. Nakon što su u NES-u uvidjeli da će projekat zaživjeti vješto su plasirali informaciju o tome kako će realizacija ovog projekta biti njihov uslov za učešće u entitetskoj vlasti. Ako im je već stalo do realizacije projekta nek vlastodršci Cazina (NES/A-SDA) izglasaju višemilionsku finansijsku podršku ovom projektu. Time će konkretno pomoći projekat i dati do znanja da im je stalo do realizacije ovog, za USK, važnog projekta a čiji je značaj prepoznala Vlada FBiH – navodi se u reagovanju.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

LAKIĆ O MOGUĆEM POVEĆANJU CIJENA STRUJE: NEMAMO UGLJA, NEMAMO PROIZVODNJE

0
Vedran Lakić, federalni ministar energije, rudarstva i industrije, kazao je nema dovoljno uglja u rudnicima da bi se proizvodile potrebne količine električne energije u Federaciji Bosne i Hercegovine.