MUSTANG SEDME GENERACIJE: SPOJ MODERNOG I TRADICIONALNOG

Sa sedmom generacijom najprodavanijeg sportskog automobila na svijetu, na radost tradicionalista, u priči ostaje i ručni mjenjač i 5-litarski V8 motor.

Fordov legendarni “konj u galopu“ stigao je do svog sedmog izdanja, a u Dearbornu su se potrudili da i najnoviji Mustang sa sobom donose ono po čemu je prepoznatljiv kroz više od pet decenija.

Mustang će se i ovaj put nuditi u dva karoserijska oblika (Coupé i Cabrio), a osnovni motor ispod dugog prednjeg poklopca opet je 2,3-litarski EcoBoost četverocilindarski turbobenzinac za koji u Fordu tvrde da je potpuno novi u odnosu na motor iz prethodne generacije. Rastrošniji, ali primjereniji filozofiji Mustanga svakako je zvučni 5-litarski V8 motor (Coyote) koji je došao do svoje četvrte evolucije.

U Fordu se još nisu oglasili po pitanju tehničkih podataka i performansi koje pružaju spomenuti motori, ali se već zna da će kupci u slučaju motora s manje cilindara moći računati samo na 10-stepeni automatski mjenjač. Uz V8 priču automatski mjenjač je opcija, jer će se snažniji Mustang standardno nuditi u kombinaciji s ručnim 6-stepenim mjenjačem. Prijenos snage u svim varijantama ide isključivo na zadnju osovinu.

Uz mnogo opcione opreme i mnogo mogućnosti personalizacije s novim Mustangom stiže i drugačije dizajnirana unutrašnjost koja sa sobom donosi znatno kvalitetnije materijale i manje analogije, jer je umjesto klasičnije instrumentne table iza upravljača sada adaptivni 12,4-inčni display na koji se nastavlja 13,2-inčni display multimedijalnog sistema visoke rezolucije.

Novi Mustang u prodajne salone trebao bi stići sredinom naredne godine, a u Fordu su paralelno sa standardnim verzijama već pripremili i verziju Dark Horse S koja predstavlja Mustang koji se i dalje može koristiti na javnim cestama, ali je optimiziran da se ponajbolje snalazi na kružnim stazama. Nezvanično, 5-litarski V8 u ovom slučaju razvija oko 500 KS.

Za kraj smo ostavili informaciju da će Ford s trkaćim GT3 izdanjem novog Mustanga 2024. godine biti među učesnicima legendarne trke 24 sata Le Mansa u kojoj je “konj u galopu“ posljednji put učestvovao prije 27 godina.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

EVAKUACIJA U NIŠU, MUP IZDAO UPUTSTVA!

0
Zbog uništavanja zaostale avio bombe koja je pronađena na gradilištu pored Naučno - tehnološkog parka u Nišu, u nedelju 21. aprila biće evakuisano šire područje oko ulice Aleksandra Medvedeva, Bulevara Nikole Tesle pa sve do Beogradske ulice.