NA DANAŠNJI DAN PREMINUO VELIKI NOGOMETAŠ I TRENER JOSIP KUŽE

Događaji koji su obilježili današnji dan.

1671 – U Moskvi javno pogubljen vođa ustanka donskih kozaka i seljaka Stepan Stenjka Timofejevič Razin. U ruskim narodnim pričama i pjesmama postao je simbol prkosa i pobune.

1826 – Nakon što je ugušio pobunu janjičara, turski sultan Mehmed II ukinuo je taj vojni red i uveo nizam (redovna vojska). Janjičare je 1330. od otete i poturčene djece kršćanskih podanika osnovao sultan Orhan.

1852 – U Novom Sadu je štampan prvi broj lista Serbski dnevnik, sa književnim dodatkom Sedmica. List je izlazio 12 godina i bio je jedan od rijetkih slovenskih listova u austrijskoj carevini u to doba.

1858 – Rođen švedski kralj Gustav V, koji je tokom vladavine od 1907. do smrti 1950. osigurao neutralni status Švedske u oba svjetska rata.

1920 – U Londonu održana prva sjednica Društva naroda.

1941 – Predsjednik SAD-a Franklin Roosevelt naredio je da se do 10. jula zatvore svi njemački konzulati u SAD-u.

1944 – Na Visu je u Drugom svjetskom ratu sklopljen sporazum Tito – Šubašić o odnosima Narodnooslobodilačkog pokreta i jugoslovenske vlade u emigraciji.

1958 – Obješen Imre Nađ, mađarski premijer u vrijeme antikomunističke pobune u Mađarskoj 1956. koju su ugušile sovjetske trupe. Nađ je tada uhapšen i na montiranom procesu osuđen na smrt zbog izdaje.

1961 – Ruski baletski igrač Rudolf Hametovič Nurejev zatražio je azil u Francuskoj za vrijeme gostovanja u Parizu sa ansamblom baleta Kirov. Karijeru je nastavio u vodećim evropskim i američkim trupama i bio je zvijezda britanskog Kraljevskog baleta.

1963 – Sovjetski savez lansirao vasionski brod Vastok 6 sa prvom ženom kosmonautom Valentinom Terješkovom.

1972 – U Hannoveru uhapšena Ulrike Meinhof, članica terorističke grupe Baader-Meinhof.

1977 – Leonid Brežnjev, lider sovjetskog KP-a, zamijenio je Nikolaja Podgornog na mjestu predsjednika Prezidijuma Vrhovnog sovjeta SSSR-a.

1983 – Za predsjednika Prezidijuma Vrhovnog sovjeta SSSR-a izabran je Jurij Andropov.

1992 – Predsjednici SAD-a i Rusije George Bush i Boris Jeljcin u Washingtonu postigli dogovor o smanjivanju arsenala dalekometnih nuklearnih raketa za dvije trećine do 2003.

1996 – Međunarodni komitet Crvenog krsta saopštio je da je na prostoru bivše Jugoslavije za vrijeme ratnih sukoba (1991 – 1995) nestalo oko 20.000 ljudi, od kojih oko 12.000 u BiH.

1998 – Talibanska religiozna vojska u Afganistanu naredila je zatvaranje više od sto privatnih škola u kojima su se obrazovale djevojčice.

1999 – Novi predsjednik Južnoafričke Republike Thabo Mbeki položio je zakletvu. On je na toj dužnosti zamijenio Nelsona Mandelu, poznatog borca za prava crnaca, koji je skoro tri decenije proveo u zatvoru.

2006 – Tajvan otvorio tunel Hsuehsan dug 13 kilometara, najduži do tada u Aziji, koji povezuje sjeverni i južni dio tog ostrva.

2008 – Umro Stan Winston, američki majstor za specijalne efekte i dobitnik četiri Oscara za rad u filmovima “Osmi putnik”, “Tuđinci”, “Terminator 2” i “Park iz doba Jure”.

2013 – U 61. godini umro Josip Kuže, hrvatski nogometaš, nogometni trener i izbornik.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

LJUDI BJEŽALI U PANICI, A SCENE SU JEZIVE: MUŠKARAC SE ZAPALIO...

0
Mladić se zapalio u petak poslijepodne u blizini zgrade suda u New Yorku gdje se nastavio odabir porote u kaznenom suđenju bivšem predsjedniku SAD Donaldu J. Trumpu.