NA DANAŠNJI DAN, PRIJE 133 GODINE, OSNOVAN JE ZEMALJSKI MUZEJ BIH: EVO ŠTA SE JOŠ DOGODILO 1. FEBRUARA

1748. Novi Sad ukazom austrijske carice Marije Terezije dobio je status slobodnog kraljevskog grada

1888. U Sarajevu odlukom Zemaljske vlade osnovan Zemaljski muzej BiH. Nova zgrada muzeja po projektu Karla Paržika gradi se od 1909. do 1913, kada je Muzej i preselio. Tokom postojanja sakupljen je znatan dio kulturnog naslijeđa zemlje.

1893. Thomas Edison u West Orangeu u Nju Džersiju otvorio prvi filmski studio u svijetu.

1896. Podstaknuti pobunom u Grčkoj, stanovnici ostrva Krit počeli ustanak protiv turske vlasti. Uz intervenciju evropskih sila, Krit je 1898. dobio autonomiju, a 1912. pripojen je Grčkoj.

1918. Topovskim pucnjem sa admiralskog broda Sankt Georg označen početak pobune oko 6.000 mornara u austrougarskoj ratnoj floti u Boki kotorskoj. Pobuna je ugušena 3. februara, uhapšeno je 800 mornara i podoficira, a pred prijeki sud u Kotoru izvedeno je 40, od kojih su četvorica osuđena na smrt i potom strijeljana. Veliki broj oslobođen je nakon suđenja u septembru, a krivični postupak protiv ostalih prekinut je slomom Austro-Ugarske u Prvom svjetskom ratu.

1924. Laburistička vlada Velike Britanije priznala je SSSR, što je znatno doprinijelo smanjenju diplomatske izolacije ove zemlje u svijetu.

1946. Norveški diplomata Trygve Lie izabran za prvog generalnog sekretara UN-a.

1974. U požaru koji je zahvatio novoizgrađeni soliter u brazilskom gradu Sao Paulo poginulo je 220 ljudi.

1979. Iranski vjerski vođa ajatolah Ruholah Homeini vratio se u zemlju iz Pariza poslije 15 godina izgnanstva.

1990. Da bi suzbila demonstracije kosovskih Albanaca, JNA izvela tenkove na ulice kosovskih gradova. U sukobima demonstranata i policije poginulo je 27 demonstranata i jedan policajac, a ranjeno oko sto ljudi.

1991. U zemljotresu koji je pogodio pogranične oblasti Afganistana i Pakistana poginulo više od 1.200 ljudi.

1992. Predsjednici SAD-a i Rusije George Bush i Boris Jeljcin potpisali u Camp Davidu deklaraciju o prestanku neprijateljstava dvije zemlje, čime je formalno završen hladni rat.

1995. Poplave u Nizozemskoj natjerale oko 250.000 ljudi da napuste domove, što je bio najveći egzodus u historiji te zemlje.

1996. Predsjednik Jacques Chirac objavio da je Francuska okončala nuklearne probe jednom zauvijek.

Arhiv

2002. Na suđenju u Rijeci za ratne zločine počinjene nad Srbima 1991-1992, bivši načelnik policije iz Gospića Ivan Dasović potvrdio da je tadašnji politički vrh Hrvatske znao za ubistva Srba u Gospiću.

2003. U nesreći spejs-šatla Columbia, koji se zapalio i raspao na visini od oko 60 kilometara iznad Teksasa, poginulo je svih sedam astronauta.

2004. U dvostrukom samoubilačkom napadu u Erbilu, na sjeveru Iraka, na kancelarije dvije glavne kurdske frakcije Patriotske unije Kurdistana i Demokratske partije Kurdistana, poginulo najmanje 117 osoba, među kojima i guverner Erbila Akram Mintik.

2004. Na hadžiluku u Mini, blizu Meke, u Saudijskoj Arabiji, u pometnji i jurnjavi poginuo 251 muslimanski vjernik.

2007. U Monaku umro Gian Carlo Menotti, slavni kompozitor i osnivač festivala Dva svijeta u gradu Spoleto u italijanskoj provinciji Umbrija 1957. Kasnije je osnovao festival Spoleto u SAD-u, te u Melbourneu u Australiji.

2009. U moskovskoj katedrali Krista Spasitelja ustoličen je mitropolit Kiril kao 16. patrijarh Moskve i cijele Rusije.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE