NA DANAŠNJI DAN PRONAĐENI SU RENDGENOVI ZRACI: EVO ŠTA SE JOŠ DOGODILO

1066. Umro Edward Ispovjednik, anglosaksonski kralj od 1042, po kojem su nazvani anglosaksonski pravni običaji, kodifikovani poslije njegove smrti - Laws of Edward the Confessor.

1592. Rođen Shah Jahan, poznat i kao princ Khurram, mogulski car od 1628. do 1658, kada ga je zbacio sin Aurangzeb. Sagradio je čuveni mauzolej Tadž Mahal za caricu Mumtaz Mahal u kojem je i on sahranjen 1666. Premjestio je 1648. prijestonicu iz Agre u Delhi.

1834. U Kragujevcu izašle Novine serbske, prvi srpski informativni list štampan u zemlji.

1895. Njemački fizičar Wilhelm Conrad Röntgen objavio je da je pronašao x-zrake, kasnije po njemu nazvane Rendgenovi zraci.

1919. Osnovana Njemačka radnička partija, koja je kasnije nazvana Nacionalsocijalistička. Na vlast je došla 1933, a njen lider Adolf Hitler postao je kancelar Njemačke.

1925. Guverner američke savezne države Vajoming je postala Nellie Tayloe Ross, prva žena guverner u historiji SAD-a.

1949. Na sastanku u Moskvi vlade SSSR-a, Bugarske, Čehoslovačke, Mađarske, Poljske i Rumunije donijele su odluku o stvaranju Savjeta za uzajamnu ekonomsku pomoć (SEV) radi organizacije i usklađivanja dugoročnog razvoja zemalja članica. Iste godine SEV-u je pristupila Albanija, a 1950. istočna Njemačka. Savjet je rasformiran 1991.

1964. Tokom posjete Svetoj zemlji papa Pavao VI sastao se u Jerusalemu s patrijarhom Atinagorom I. To je bio prvi susret poglavara dvije crkve od 15. vijeka i prva posjeta rimokatoličkog poglavara Svetoj zemlji.

1969. SSSR lansirao vasionski brod Veneru 5 u pravcu Venere, a pet dana potom i Veneru 6, koji su do te planete stigli 16, odnosno 17. maja.

1991. U Beogradu umro pisac Vasko Popa, najprevođeniji srpski pjesnik u drugoj polovini 20. vijeka. Slaganjem usmenog naslijeđa, igara i zagonetki Popa je stvorio poseban pjesnički jezik moderne srpske poezije.

1996. U Gazi ubijen palestinski terorista Yahya Ayyash, zvani Inženjer, osumnjičen da je organizator talasa samoubilačkih terorističkih napada u Izraelu u kojim su poginule desetine jevrejskih civila. Poginuo je pošto je u njegovim rukama eksplodirao mobilni telefon.

1997. Rusija povukla posljednje jedinice ministarstva odbrane iz Čečenije, privremeno okončavši vojnu kampanju protiv čečenskih separatista u toj republici.

2003. U Rimu umro Massimo Girotti, jedan od najpopularnijih filmskih umjetnika u poslijeratnoj italijanskoj kinematografiji, poznat po ulogama u filmovima Luchina Viscontija “Opsesija”, “Smisao” i “Vještice”.

2006. U selu Bjelogorci kod Rogatice u akciji hapšenja Dragomira Abazovića, osumnjičenog za ratne zločine, snage EUFOR-a ubile su njegovu suprugu Radu Abazović (47), a teško ranile njihovog sina Dragoljuba (11) i samog Dragomira (48).

2006. U muslimanskom svetom gradu Meki u Saudijskoj Arabiji poginulo je 76 osoba, a 62 su povrijeđene, kada se jedna četverospratnica srušila tokom hadža.

2014. U Lisabonu umro Euzebio da Silva Fereira (Crni panter), portugalski fudbaler, jedan od najboljih svih vremena.

2017. U eksploziji automobila bombe blizu zgrade suda u turskom gradu Izmiru poginule su dvije osobe, a pet je ranjeno. Policija je uspjela da ubije dvojicu napadača.

2019. U Beogradu umro Dragoslav Šekularac, srpski i jugoslovenski fudbaler te nogometni trener, istaknuti igrač Crvene zvezde.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

PADAJU SVJETSKE BERZE: STRAH OD ESKALACIJE NA BLISKOM ISTOKU

0
Na evropskim berzama jutros su cijene dionica pale jer se ulagači plaše eskalacije sukoba na Bliskom istoku nakon što je Izrael ispalio nekoliko projektila na Iran.