NA DANAŠNJI DAN: PRVI PREDSJEDNIK BIH, ALIJA IZETBEGOVIĆ DOBIO MEĐUNARODNU NAGRADU ISLAMSKA LIČNOST GODINE

Dva grada na desnoj i lijevoj obali Dunava, Budim i Pešta, 1873. godine spojena u jedan i formirala mađarsku prijestonicu Budimpeštu. Bila je drugo središte Austro-Ugarske, koja se raspala 1918. godine

1818. Južnoamerički revolucionar i državnik Simon Bolivar objavio je nezavisnost Venecuele od Španije.

1910. Umro ruski pisac i mislilac Lav Nikolajevič Tolstoj, jedan od velikana ruske i svjetske književnosti. Romanom “Rat i mir” stvorio je tip romana vremena i prostora (roman-epopeja).

1924. U Turskoj ugušena pobuna Kurda, čija je teritorija ugovorom u Lozani poslije Prvog svjetskog rata podijeljena između nekoliko država.

1925. Rođena ruska balerina Maja Pliseckaja, zvijezda Boljšoj teatra gotovo pola vijeka. S 11 godina počela je da igra u baletskom horu, 1943. postala je solista, a potom primabalerina ostvarivši niz glavnih uloga u klasičnom i modernom baletu.

1945. Saveznička Kontrolna komisija dala je dozvolu za preseljenje šest miliona Nijemaca iz Češke, Poljske i Mađarske u zapadnu Njemačku.

1953. U Knežini kod Sokoca rođen Halid Bešlić, poznati bh. pjevač narodne muzike.

1959. Generalna skupština UN-a usvojila Deklaraciju o pravima djeteta, kojom su proklamovana jednaka prava za svu djecu, bez obzira na rasu, vjeru, porijeklo i spol.

1975. Umro španski diktator Francisco Franco, koji je 36 godina diktatorski upravljao Španijom.

1979. Oko 200 suni muslimana pobunilo se u Saudijskoj Arabiji tokom hadža u Meki i uzelo za taoce oko 6.000 hadžija. Saudijska vlada je ugušila ustanak uz pomoć francuskih specijalaca.

1985. Američka softverska kompanija Microsoft pustila u prodaju novi operativni sistem za personalne računare Windows 1.0.

1998. Sa kosmodroma u Bajkonuru Rusija je lansirala prvi modul Međunarodne svemirske stanice, koji je koštao 60 milijardi dolara.

2001. Prvi predsjednik Predsjedništva BiH, osnivač i dugogodišnji lider SDA Alija Izetbegović dobio međunarodnu nagradu Islamska ličnost godine.

2002. Savjet za radiodifuziju Turske predložio državnom radiju i televiziji da počnu emitovanje programa na ranije zabranjenom kurdskom jeziku, što je korak naprijed ka članstvu u EU.

2003. U eksploziji automobila bombi u Istanbulu u blizini britanskog konzulata i ispred predstavništva londonske banke HSBC poginulo 27 osoba, među kojima i generalni konzul Velike Britanije Roger Short, a više od 450 ljudi je povrijeđeno.

2004. Predsjednica Šri Lanke Chandrika Kumaratunga ukinula 28-godišnji moratorij na smrtnu kaznu, nakon što je ubijen sudija Vrhovnog suda.

2006. Umro američki reditelj Robert Altman, dobitnik Oscara za životno djelo.

2009. Umrla švedska sopranistica i svjetski poznata operska zvijezda Elisabeth Söderström.

2015. U terorističkom napadu na hotel u Bamaku u Maliju poginulo 18 ljudi. Odgovornost za napad preuzela je domaća ekstremistička grupa, frakcija Al-Kaide.

2016. Najmanje 100 osoba poginulo, a 150 je povrijeđeno kada je 14 vagona putničkog voza iskočio iz šina kod grada Kanapur u sjevernoj indijskoj pokrajini Uttar Pradesh. Voz je saobraćao na liniji Patna – Indore.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

NAJAVLJENO ZATVARANJE DIONICE NA AUTOPUTU A-1

0
U većem dijelu Bosne i Hercegovine saobraća se po pretežno suhom kolovozu, ali i dalje skrećemo pažnju na moguće odrone.